latinica  ћирилица
17/11/2022 |  18:00 | Аутор: СРНА

Абазовић: Градити објекте за производњу енергије из обновљивих извора

Црна Гора има амбицију да гради важне објекте за производњу електричне енергије из обновљивих извора, изјавио је данас у Београду предсједник црногорске Владе Дритан Абазовић.
Дритан Абазовић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr) -
Дритан Абазовић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr)

Абазовић је на регионалној конференцији "Могућности за развој обновљиве енергије на западном Балкану" рекао да је енергетика веома актуелна тема јер енергетска криза погађа цијелу Европу, саопштено је из кабинета предсједника Владе Црне Горе.

- Црна Гора има амбицију да гради значајне енергетске објекте за производњу електричне енергије из обновљивих извора како би на тај начин елиминисала дисбаланс између производње електричне енергије и уредног снабдијевања и да би себе брендирала као зелену дестинацију - рекао је Абазовић.

Он је навео да је проблем Црне Горе дисбаланс и то што у једном периоду године производи електричну енергију, а у другом дијелу је увози.

- То је за нас неприхватљив концепт јер већина наших градова има више од 250 сунчаних дана годишње - рекао је Абазовић.

Он истиче да је циљ да се крене у изградњу нових енергетских објеката јер посљедњих 40 година нису грађени значајнији објекти.

- Наша амбиција је да имамо велику активност на изградњи нових енергетских објеката, соларних електрана, вјетроелектрана. Идеја је да за почетак градимо складишта за течни гас у Луци Бар са могућношћу изградње централе која би производила електричну енергију - рекао је Абазовић.

Он је позвао на регионалну сарадњу када је ријеч о пројектима у енергетици.

На скупу у Палати Србија, у организацији амбасада Норвешке у Србији и БиХ, учествовали су предсједник Србије Александар Вучић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, премијери Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски, Албаније Еди Рама и Црне Горе Дритан Абазовић, те министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.