latinica  ћирилица
18/11/2022 |  19:43 ⇒ 22:51 | Аутор: РТРС

РЕПУБЛИКА СРПСКА ПИТА ПРЕДСЈЕДНИКА: Српска дефинитивна и трајна (ВИДЕО)

Република Српска је дефинитивна и трајна и поносан сам на њену институционалну стабилност, поручио је предсједник Српске Милорад Додик у емисији Република Српска пита предсједника.
Република Српска пита предсједника - Фото: РТРС
Република Српска пита предсједникаФото: РТРС

Новинари и грађани предсједника Републике Српске Милорада Додика питали су о политичким и економским изазовима:

22.46 - Када сам раговарао са предсједником Русије Владимиром Путином, рекао сам му "Знам да ћете доћи у позицију када будете равнали свијет са партнерима са Запада, немојте нас оставити у њиховим рукама, јер ће нам сигурно нешто лоше урадити". Он се насмијао и рекао "Рачунајте на мене".

22.36 - Мањак радника у одређеним секторима мора бити ријешен повећањем плата - каже Додик.

22.13 - Увјерен сам да ће, уз све застоје, аеродром Требиње ипак бити изграђен. Дошло је вријеме када то можемо. Наши представници у заједничким институцијама ставиће то приоритетно на дневни ред. До пролљећа очекујем и почетак радова на изградњи Болнице у Требињу. То је пројекат који вриједи 100 милиона КМ и финансира га Влада Републике Српске. У току је израда документација за брзу цесту Требиње-Гацко - рекао је Додик.

22.10 - Додик је рекао да цијела Република Српска дугује Палама да добију статус престонице.

- Ми смо се раније опредијелили за то и остаје само формално да то учинимо - рекао је Додик.

22.03 - Устав је најважнији акт Републике Српске и у прошлости је скрнављен од стране високих представника. Морамо кроз нови Устав да заштитимо наша права и вјерујем да ћемо у овом мандату добити нови Устав Републике Српске - каже Додик.

21.50 - Ми себе дугорочно не видимо у БиХ, јер од ње немамо никакве користи. Али нисмо наивни, па да тек тако улазимо у ту авантуру. Далеко боље би живјели сами, имали би изграђен аеродором у Требињу и хидроелектрану Бук Бијела да смо самостални - каже предсједник Српске.

21.46 - Издвајања за пољопривреду у наредној години биће већа и у буџету смо предвидјели 180 милиона марака за ту намјену - истакао је Додик.

21.42 - Бијељина је велико градилиште захваљујући и институцијама Републике Српске. Ту је свакако ауто-пут који иде према Београду најзначајнији, али то није све. Појас насипа, који је направљен да би се спријечиле поплаве као у 2014. године, потом улагања у аграрни фонд - додао је предсједник Српске.

21.30Нема чланства у НАТО и неће га ни бити - поручио Додик.

21.22 - Додик о ограничењу цијена животних намирница

21.13 - Најавио је повећање пензија од 15 одсто од 1. јануара наредне године. 

- Било је повећања, једнократних помоћи, морамо уравнотежено да водимо политику поготово према тој категорији становништва - додао је Додик.

21.05 - Морамо да спријечимо да један појединац обавља више функција и да прима више плата или накнада - поручио је Додик.

21.00 - Ми ћемо остати у процесу гарантоване цијену електричне енергије за просјечну потрошњу из прошле године, а то је по домаћинству око 500 киловата мјесечно. И то се неће мијењати. А то је 80 одсто породица у Републици Српској. Онај ко потроши 500 киловата неће платити ни пфенинга више, али онај ко потроши 1.000 платиће више, и сва прича је у томе - каже предсједник Српске.

20.57 - Нагласио је да Српска никада није блокирала пројекте у ФБиХ, а политичко Сарајево свакодневно блокира пројекте у Српској

20.52 - Република Српска свакодневно показује да може да живи и опстане - каже Додик.

20.50 - Додик је рекао да никада странцима није говорио оно што желе да чују и поручио да је увијек бранио само интересе српског народа .

20.47 - Грађани ми често у разговору кажу да чувам Српску и увијек ћу слушати њихове жеље - истакао је Додик.

20.45 - Очекивања наших људи су ми важнија од било којег амбасадора. И зато треба да се одмакнемо, дамо им мању важност, а окренемо се себи - каже Додик. 

Фото: РТРС

20.35 - Постоје неки који Републику Српску посматрају као ексцес, али ми волимо Српску и морамо се борити за њу - каже  предсједник Српске.

20.30 - Поносан сам на све што сам урадио у политичкој каријери и вођењу Републике Српске. Република Српска је политички и институционално стабилна и то је оно што желим да сачувам у наредном периоду - поручио је Додик. 

20.23 - Додик је рекао да је поносан на динамику развоја Републике Српске и њену институционалну стабилност коју жели да очува и надогради.

20.20Политички пут Милорада Додика