latinica  ћирилица
19/11/2022 |  09:56 ⇒ 09:57 | Аутор: СРНА

Пашалић: Обезбијеђено скоро пола милијарде КМ за сектор управљања водама

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је у претходних неколико година обезбијеђено скоро пола милијарде марака за развој водопривредне инфраструктуре и сектор управљања водама у Српској.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Пашалић оцјењује да је то био најуспјешнији период за водопривреду Републике Српске јер се реализују улагања која су већа него укупна улагања у протеклих 25 година.

- Имплементирани су или су у фази реализације пројекти који у најширем смислу представљају одговор на потребе становништва и привреде, као и развоја руралних подручја, а то значи развоја Републике Српске у цјелини - рекао је Пашалић за билтен Јавне установе "Воде Српске".

Он је навео да је за сектор управљања водама у Српској обезбијеђено скоро пола милијарде марака од међународних финансијских институција, ИПА средстава, билатералних донатора, буџета и Фонда солидарности Републике Српске.

Пашалић истиче да је ресорно министарство, у сарадњи са "Водама Српске" у протеклом периоду, а нарочито након поплава 2014. године, обезбиједило више од 250 милиона КМ за рехабилитацију водозаштитних објеката како би се обезбиједио висок ниво заштите становништва и привреде и значајно смањили ризици од поплава у Српској.

Он каже да хидротехнички стандарди који се примјењују на подручју Републике Српске премашују стандарде нивоа заштите од поплава који се примјењују у већини европских земаља.

Пашалић је рекао да су, осим значајних инфраструктурних улагања у објекте заштите од поплава, ресорно министарство, Јавна установа "Воде Српске" и Републички хидрометеоролошки завод имплементирали већи број пројеката с циљем успостављања система управљања ризиком од поплава који је у складу са најбољим праксама у ЕУ и другим развијеним земљама.

- Овај систем подразумијева унапређење система хидролошког и метеоролошког мониторинга, коришћење софистицираних алата и савремених технологија и успостављање прогнозних рачунарских хидролошких модела управљања ризицима на сливним подручјима - навео је Пашалић.

Он истиче да су најважнији задаци сектора управљања водама дефинисани постојећим стратешким и планским документима у Републици Српској, прије свега Стратегијом интегралног управљања водама.

- У припреми је План управљања поплавним ризицима који ће прецизирати оптималне краткорочне и дугорочне, инвестиционе, али и мјере које не захтијевају значајна капитална улагања, а које могу значајно умањити ризике од поплава, на примјер мјере пошумљавања сливних подручја у узводним дијеловима слива - рекао је Пашалић.

Он је додао да је припремљен нацрт плана за слив Врбаса, а у финалној фази је припрема планова за остала сливна подручја којима се дефинишу приоритетне активности и пројекти који на најбољи могући начин штите грађане и
привреду од поплавних ризика.

Пашалић је рекао да је створен финансијски оквир од око 130 милиона евра за изградњу система водоснабдијевања и канализације и унапређења рада комуналниух предузећа.

- До сада су партиципирале 32 локалне заједнице, а покретањем активности на републичком нивоу с циљем имплементације Програма унапређења сектора водних услуга очекујемо и значајно повећање нивоа инвестиција у сектору, што ће за посљедицу имати значајно повећање нивоа и квалитета водних услуга за становништво и привреду Српске - рекао је Пашалић.