latinica  ћирилица
19/11/2022 |  11:05 ⇒ 11:26 | Аутор: СРНА

Стевандић: И даље потребно мудрости и савјесности како би се сачувао мир

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је Срни да је у протеклих 27 година било свакаквог насиља над Дејтонским мировним споразумом, углавном на штету Срба, те да је и даље руководству Српске потребно мудрости и савјесности у вођењу послова како би се сачувао мир.
Ненад Стевандић - Фото: СРНА
Ненад СтевандићФото: СРНА

Стевандић је истакао да је најважнији резултат Дејтонског споразума заустављање рата и крвопролића, јер су животи увијек најважнији.

- Његов политички и историјски значај огледа у томе да је потписивањем Дејтонског споразума верификована вијековна тежња нашег народа да на својој територији има своју власт и да сам одлучује о својој судбини, јер у више од 200 година имали смо тешку борбу српског народа за опстанак и очување суверенитета, културе и традиције на овим просторима - рекао је Стевандић, поводом 27 година од парафирања Дејтонског споразума.

Он је напоменуо да је руководству Српске и даље потребна мудрост и савјесност у вођењу послова и, што је најважније, да показује љубав према Републици Српској.

- Као што су је показали сви људи који су за њу дали живот и због чије жртве је било могуће да ми у Дејтону преговарамо као страна која обезбјеђује мир за све становнике БиХ, суверенитет на територији која има границе Републике Српске и будућност и развој свих народа и грађана у БиХ - рекао је Стевандић.

Он је навео и да су границе Републике Српске у задњих 80 година од Другог свјетског рата једине које су резултат међународног уговора, какав је Дејтонски споразум.

- То је највећи политички, економски, државни и територијални добитак који су икада Срби са ове стране Дрине добили. Зато морамо да будемо спремни да, једнако као што чувамо мир у БиХ, чувамо и достигнути ниво суверенитета Републике Српске и да наш народ увијек сам одлучује о својој судбини - нагласио је Стевандић.

Према његовим ријечима, било је свакаквог насиља над Дејтонским споразумом, углавном на штету српског народа.

- Ниједна промјена надлежности није направљена на штету Федерације БиХ или БиХ, али смо све то јако добро издржали. Велике притиске, од хапшења појединаца, одузимања њихових докумената, до уништавања будућности читавих породица. Али, све смо издржали - нагласио је Стевандић.

И што је најважније, истакао је Стевандић, Република Српска је наџивјела неке од оних који су били највећи насилници, попут Педија Ешдауна, некадашњег високог представника.

- Република Српска са својих 30 година је старија и дуже живи од многих држава које су на Балкану постојале привремено и трајаће и даље, јер мислим да постоји чврсто опредјељење и воља нашег народа да чува Српску, а ако је могуће и да неке надлежности покуша да врати мирним, дипломатским и демократским средствима - каже Стевандић.

Он је напоменуо да постоји нова ситуација у свијету у вези са сукобима у Украјини, која је помјерила геополитичко клатно и на неки начин се то покушало искористити, те да се приказивањем традиционалних српско-руских веза као лоших постигне једна врста међународне оштрице према Републици Српској и дестабилизује ситуација у БиХ.

- Мислим да смо и то на добар начин спријечили, а морам напоменути и да је у ФБиХ било доста разумних људи који су схватили да ништа не смије бити узрок нарушавања мира у БиХ. Надам се да ће тако и остати - каже Стевандић.

У америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону 21. новембра 1995. године парафиран је Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Дејтонски споразум, након тронедјељних преговора, парафирали су тадашњи предсједници Србије Слободан Милошевић, такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман.