latinica  ћирилица
20/11/2022 |  09:04 ⇒ 09:39 | Аутор: РТС

Дрецун: Приштина се политички поиграва и са Бриселом и са српским народом

Предсједник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије Милован Дрецун рекао је за РТС да нема спремности Приштине за договор, политички се поиграва и са Бриселом и са српским народим нудећи 20 варијанти.
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Запад располаже довољним капацитетима да усмјерава понашање Приштине у одређеном правцу, напомиње Дрецун.

Дрецун је додао да је ситуација на КиМ опасна из два разлога.

Истиче вријеме за договор о таблицамa. Да ли ће се одложити примјена одлуке о таблицама, али и поштовање Бриселског споразума.

И Европска унија и Сједињене Државе траже од премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија да одложи примјену одлуке о таблицама, али и да поштује Бриселски споразум.

Брисел је позвао на састанак предсједника Србије Александра Вучића и Аљбина Куртија, али званичне потврде да ли ће и када до њега доћи још нема.

Гостујући у Дневнику РТС-а Дрецун је рекао да су за компромис потребне двије стране и да за Београд постоји спремност за договор.

- Очекујем да ће се предсједник Вучић одазвати позиву Брисела. Проблем је у Приштини. Нема спремности Приштине за договор, инсистирају да се реализује једнострана одлука, политички се поигравају и са Бриселом и са српским народим нудећи 20 варијанти, како Бисљими каже - рекао је Дрецун.

Према његовим ријечима, када су српски политички представници изашли из привремених институција самоуправе, Запад је то озбиљно схватио, то је тежак ударац за Приштину јер нико сада не може да говори о мултиетичности институција на КиМ.

Како каже, Запад је кренуо у озбиљну активност.

Када је Борељ позвао главног приштинског преговарача да дође у Брисел, након тих разговора Бисљими је рекао да они нуде 20 варијанти за договор, додаје Дрецун.

Указује да постоје само двије варијанте, једна је да остану на снази КМ таблице и да се врате КС статусно неутралне таблице, нема 20 варијанти.

Према његовим ријечима, таблице КС могу да буду рјешење, КС таблице издаје Унмик, али РКС таблице нису статусно неутралне, то је неприхватљиво за Београд.,

Поруке из Вашингтона, Брисела и Берлина

Дрецун истиче да Запад располаже довољним капацитетима да усмјерава понашање Приштине у одређеном правцу, Курти неће да се понаша онако како Запад од њега тражи све док не буде суочен са некаквим санкцијама.

Из водећих западних земаља стижу поруке да Приштина има права да примјени једнострану одлуку. То охрабрује Куртија да настави са једностраним понашањем. Имате захтјеве да се одложи примјена, али рјешење је да се потпуно повуче једнострана одлука.

Српски представници су јасно ставили до знања - повратак у привремене инситуције само ако се формира ЗСО и ако се повуче и стави ад ката одлука о таблицама, а не да се нешто пролонгира.

- Поред таблица, већ имамо у најави нову кризу. Приштина је расписала изборе за четири општшине на сјеверу КиМ. Умјесто да се суочи са проблемима, Приштина поништава изборну вољу српског народа који је у огромној већини дао подршку Српској листи и сада покушава на изборима да преузме четири општине на сјеверу што генерише услове за нову и још тежу кризу од таблица - рекао је Дрецун.

Ситуација на КиМ

Дрецун каже да постоји пријетња од ескалације и да је ситуација опасна из два разлога, безбједносног и политичког.

- Срби су напустили привремене инстуције, показали да нема мултиетичности на КиМ - то је ударац Приштини и Западу, без мултиетнчости не могу да говоре о напретку и да их угурају у међународне организације - подвлачи Дрецун.

Додаје да је безбједности аспект опаснији.

- Донедавно су специјалне јединице само повремено улазиле на сјевер КиМ, а сада су са изградњом база уз административну линију направили услове за стално стационирање, формирали су тзв. граничну полицију, у оквиру ње су формирали специјалну интервентну јединицу и на мала врата их увели у стално стационирање. Располажу возилима за брзо дјеловање, треба да им стигну "бајрактарти" из Турске и створили су услове за боравак припаднике тзв. КБС - навео је Дрецун.

Они су ставили у обруч од стране припадника параполицијских специјалних јединица сјевер КиМ, што указује да се припремају за насилну примјену одлуке. Ако крену са насилном примјеном одлуке, онда смо у ситуацији која је најтежа што се тиче безбједносних изазова од 2013. године, напоменуо је Дрецун.

Разговори у Бриселу

Говорећи о могућим разговорима у Бриселу, Дрецун каже да ће бити тешки.

Предсједник Одобра за КиМ поставља питање да ли Приштина приказује спремност.

- Џабе је да се састајемо, ако само разговарамо. Ако је припрема добра, ако постоји основа за договор, онда ће се и постићи. Питање је шта ће Приштина тражити заузврат. Изгледа да је тенденција неких западних државае да Приштина одложи одлуку, а да се заузврат Срби врате у привремене институције. Та трговина неће проћи. Вучић је избјегао многе замке, које су биле у ранијим преговорима - закључио је Дрецун.