latinica  ћирилица
20/11/2022 |  09:23 ⇒ 10:31 | Аутор: РТРС

У понедјељак нерадни дан

У Републици Српској сутра је нерадни дан јер се обиљежава Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ који је републички празник.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

У дане празника Републике Српске не раде републички органи и организације, јединице локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности, саопштено је из Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске.

Према Закону о празницима Републике Српске, начелници општина, односно градоначелници ће одредити која су предузећа, установе и друге организације са подручја јединице локалне самоуправе дужни да раде ради задовољења неопходних потреба грађана и у којем обиму.

Сутра се навршава 27 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.