latinica  ћирилица
20/11/2022 |  14:48 ⇒ 15:07 | Аутор: СРНА

Изложба ситних животиња у Приједору (ФОТО)

У Приједору је одржана изложба ситних животиња која је окупила око 100 излагача из 20 градова БиХ.
Приједор: Изложба ситних животиња - Фото: СРНА
Приједор: Изложба ситних животињаФото: СРНА

Међу 1.500 изложених експоната на 13. државној и 41. међуградској изложби ситних животиња "Приједор 2022" титулу најљепших понијели су кунић расе касторекс, власника Хазима Мујкића из Тешња, патуљаста кокинкина Ђуре Врућинића из Приједора, док је за најљепшег голуба проглашен комаронски превртач Приједорчанина Зијада Кудића.

- Члан сам клуба одгајивача патуљасте кокинкине преко 30 година и стално имам око 50 комада ове живине. Она мора бити у облику лопте, не може бити са великом живином, мора бити на чистом и на пиљевини и најљепша се бира према неком стандарду како она мора изгледати - рекао је узгајивач Ђуро Врућинић.

Он је додао да је ово скуп хоби и да за примјерке које набавља даје 50 до 100 евра.

- Нема ту продаје, само излагање и ту је првенствено у питању љубав према овом хобију и украсној живини - рекао је Врућинић.

Фото: СРНА

Поред проглашења најљепших експоната, данас је на затварању ове изложбе организована и берза ситних животиња гдје су посјетиоци могли да виде и купе разне врсте голубова, живине, кунића и других ситних животиња и егзотичних птица.

Највећа потражња владала је за домаћим кокошкама, али је понуда ове перади била слаба. Наиме, већ годинама узгајивачима се не исплати да гаје велику живину, јер је храна веома скупа.

Организатор 13. државне и 41. међуградске изложбе ситних животиња је било Удружење "Голуб" Приједор уз подршку Савеза за узгој и заштиту ситних животиња БиХ и града Приједора.

Фото: СРНА

- Ми смо задовољни, изложба је по нашем мишљењу добра, а посебно јер је први пут државна изложба одржана у нашем граду - додао је Младен Гороњић, предсједник Удружења "Голуб".

Ова изложба је окупила око 100 излагача, узгајивача голубова, расне живине, кунића и егзитичних птица из 20 градова БиХ.