latinica  ћирилица
21/11/2022 |  13:04 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Отворена зграда Уставног суда Српске; Институција која даје додатну димензију нашој државности (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман и предсједник Републике Српске Милорад Додик пресјецањем врпце отворили су данас у Бањалуци нову зграду ове правосудне установе.
Отварање зграде Уставног суда (Фото: instagram.com/zeljka.cvijanovic) - Фото: РТРС
Отварање зграде Уставног суда (Фото: instagram.com/zeljka.cvijanovic)Фото: РТРС

Селман је рекао да ова институција представаља одраз суверености, али и државности Републике Српске и да о значају и улози Уставног суда најбоље говоре његове одлуке.

- Отварање ове зграде има велики значај за институционално функционисање Републике Српске јер Уставни суд као четврти стуб власти, одраз је субјективитета, самосталности, суверености али и државности Републике Српске - рекао је Селман.

- Републику Српску чека критичка анализа свега што се дешавало у протеклих 27 година од потписивања Дејтонског мировног споразума и у томе ће бити важна улога Уставног суда Републике Српске - поручио је Додик.

Каже да је уставни поредак девастиран и није у складу са тим међународним уговором.

- Не смијемо остати нијеми на правно насиље међународног фактора - поручио је Додик.

Жељка Цвијановић српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ истакла је да је Уставни суд Републике Српске важна институција која даје додатну димензију нашој државности.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Задовољство ми је што смо данас свечано отворили нову зграду Уставног суда која ће судијама и свим запосленима обезбиједити боље услове за рад - поручила је она.

Церемонији отварања присуствовао је и  предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић.

Предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман раније је изјавио да је изградња и опремање објекта коштало 8.583.000 КМ. Бруто површина објекта је 3.776 метара квадратних.