latinica  ћирилица
21/11/2022 |  08:59 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

27 година од Дејтонског споразума; Додик: Наставићу да јачам Српску (ВИДЕО)

Прошло је 27 година од парафирања Општег оквирног споразума за мир, којим је рат у БиХ окончан. Овим споразумом, који је добио назив по градићу Дејтон у Сједињеним Америчким Државама, гдје је након преговора и парафиран, успостављен је нови уставно-правни поредак у БиХ.
Дејтонски споразум - Фото: РТРС
Дејтонски споразумФото: РТРС

Новоизабрани предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће са новоизабраним српским чланом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић конципирати политике које ће јачати Српску.

Додик је, рекао да ће бити настављена стабилизација Републике Српске.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је да је приоритет враћање изворном Дејтонском споразуму, имајући у виду да је тај документ прије 27 година прихваћен од свих народа и да је донио уставно-политички систем који је омогућио да земља функционише у миру и да се нико не осјећа угрожено.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да је у протеклих 27 година било свакаквог насиља над Дејтонским мировним споразумом, углавном на штету Срба, те да је и даље руководству Српске потребно мудрости и савјесности у вођењу послова како би се сачувао мир.

Институције Републике Српске имају апсолутно право да у складу са изворним Дејтонским споразумом предузимају све ради враћања незаконито одузетих надлежности Српске, изјавио је некадашњи предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић.

Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, сматра да Дејтонски споразум треба чувати, враћати се на његов изворни договор и оно што је било усаглашено, а све оно што је насилним методама одузето Републици Српској - у мирном процесу треба вратити.

Република Српска била је и остала "трн у оку" западних моћника и њима лојалног политичког Сарајева зато што је и у овим неизвјесним временима једина гаранција демократских права, слобода и равноправности Срба у оквиру БиХ, а ако то није могуће онда њиховог неприкосновеног права на самоопредјељење на основу Повеље УН, изјавио је некадашњи предсједник СДС-а Драган Калинић.

Дејтонски мировни споразум изузетно је значајан за БиХ и Републику Српску, која се показала као најчвршћа баријера у покушају међународних моћника са Запада да се у БиХ наметну као суверени владари органа БиХ и њених федералних јединица - Српске и Федерације, оцијенио је за Срну правни експрет Радомир Лукић.

И данас, 27 година послије потписивања Дејтонског мировног споразума, двоструки аршини представника такозване међународне заједнице нису никаква сигурност српском народу, јер у БиХ настоје да сруше институције Републике Српске заговарајући јаку унитарну државу, изјавио је амбасадор БиХ у Руској Федерацији Жељко Самарџија.

Он каже да представници међународна заједнице истовремено колијевку српског народа - Косово и Метохију отимају од матице Србије.

Однос према Дејтонском споразуму сасвим јасно показује став свих страна према миру и стабилности, али и поставља питање недостатка одговорности, политичке зрелости и части, а највише добре намјере према судбини БиХ, изјавила је Соња Караџић Јовичевић, кћерка првог предсједника Републике Српске Радована Караџића.

Караџић Јовичевић истиче, да само Срби инсистирају на његовој досљедној примјени иако је по њих био најнеповољнији.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је да непризнавање вриједности Дејтонског мировног споразума, практично, значи у најави и антиуставно дјеловање, јер је у Дејтону договорен не само мир, већ и Устав БиХ.

- Иако је положај линије разграничења у Брчком ријешен тек касније, Арбитражном одлуком, тим актом, ипак, није дерогиран Устав БиХ, односно Дејтонски споразум, као што је потврђено и у самој Арбитражној одлуци, већ је БиХ наставила да постоји као заједница искључиво два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ - рекао је Милић.

Србија поштује интегритет БиХ и жели да се у оквиру њега поштују и интегритет и права Републике Српске, изјавио је Срни министар одбране Србије Милош Вучевић.

Вучевић је, поводом 27 година од парафирања Дејтонског споразума, навео да је Србија један од потписника и гаранат овог документа који је означио крај трагичног рата и поставио темеље правног и политичког уређења БиХ.

Он је указао да се политика Србије и однос према Дејтонском споразуму нису мијењали 27 година, нити ће, што је више пута поновио и предсједник Србије Александар Вучић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић поручио је да је важно да Српска не пристане на игру Запада који покушава уцјенама да натјера Србе да одустану од Дејтонског споразума, који, како је истакао, гарантује будућност Републике Српске.

Анђелковић је навео да је ријеч о међународном споразуму и да су чак и они који раде на рушењу Републике Српске стали иза Дејтонског споразума и да им је тешко да потпуно анулирају Дејтон.

Некадашњи предсједник Републике Српске Никола Поплашен изјавио је да Република Српска нема други излаз него да се држи изворног Дејтонског мировног споразума, и то његовог тумачења према тексту, а не духу.

- Нама би било најбоље да избришемо границу на Дрини и да се ујединимо са Србијом и да Србија дође до својих социјалних основа који подразумијевају и излаз на море и јачање Србије у сваком погледу. Удруживање или дубоко партнерство са Истоком и равноправан однос са другим земљама у свијету - рекао је Поплашен.

Република Српска у БиХ има довољно суверенитета да заштити све оно што је битно за очување српског народа на једном простору, изјавио је Срни предсједник Скупштине Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Душан Козић.

Козић, који је у августу 1994. године изабран за предсједника Владе Републике Српске, рекао је да се тиме може бити задовољно, поготово имајући у виду све притиске којима је Српска била изложена у посљедњих 20 година.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић рекао је да се права загарантована Дејтонским мировним споразумом за БиХ примјењују само на територији Републике Српске, те да Срби повратници у Федерацију БиХ и 27 година након завршетка рата тешко остварују своја права у том ентитету.

Радановић је рекао да се само у Српској примјењује могућност да људи врате своје имање и да обнове куће.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић поручио је да само договором и заједничким радом на јачању институција Републике Српске и економије, Српска има шансе да опстаје и сачува суверенитет који јој гарантује Дејтонски мировни споразум.

Ђокић је напоменуо да је Република Српска једина која се и 27 година након потписивања Дејтонског споразума придржава онога што је парафирано у бази Рајт Петерсон и мора да истраје на очувању суштине овог споразума.

Бивши предсједник Републике Српске Мирко Шаровић оцијенио је да нема ништа добро што би могао споменути поводом 27 година од Дејтонског мировног споразума.

- Годишњицу Дејтонског мировног споразума дочекујемо у никад горој политичкој и економској ситуацији у земљи. Напредак је скоро заборављена ријеч, а безперспективност и политике деведесетих основна су одлика општег стања које се из године у годину појачава. Не видим ништа добро што би споменуо за ову годишњицу, осим испразних фраза о непостојећој будућности коју нам просипају носиоци власти у земљи, спремајући се за још један пропали мандат - изјавио је Шаровић.