latinica  ћирилица
21/11/2022 |  18:31 ⇒ 22/11/2022 | 11:09 | Аутор: РТРС

Цијене грађевинског материјала у паду, али не и цијене станова (ВИДЕО)

Просјечна цијена квадрата стамбеног простора на крају деветог мјесеца у Бањалуци, износила је 3.729 марака по метру кватратном. Тиме је настављено вишемјесечно повећење, а према свему судећи, цијена ће и остати на том нивоу.
Станоградња -
Станоградња

Када су цијене драстично повећаване, изговор је био у повећању цијена грађевинског материјала. Када су, пак, падале, математика није тако једноставна.

Криза јесте, али продаја станова никад боља и никад по већим цијенама.

Од почетка године цијене станова иду само ка горе, па данас, у Бањалуци, квадрат просјечно кошта 3.729 марака. Разлог за никада скупље некретнине, треба тражити управо у кризи.

- Некад би сте, када је парцијелна инфлација, побјегли из домаће у страну валуту да сачувате њену вриједност. Купили бисте евре. Сада ако купите евре, њих ће инфлација такође дјелимично обезвриједити и онда се новац улаже у некретнине, у друге реалитете. То је сад друга тенденција која подстиче тражњу, која није стварна у смислу потражњом за становима ради становања, него ради очувања вриједности новца - навео је Миленко Крајишник, декан Економског факултета на Универзитету у Бањалуци.

Почетком године грађевински материјал јесте достигао рекордне цијене, што је био један од изговора када су цијене нагло повећаване. Данас иду силазном путањом, па нпр. килограм челика више не кошта око двије, већ марку и шездесет пфенига. То, међутим, не значи да ће и цијене станова опадати. Борко Ђурић каже – челик као репроматеријал у градњи, учествује свега пет до девет одсто.

- И кад би се десио драстичан пад, само цијена челика, као издвојеног инпута, не може значајно утицати на евентуелни пад цијена станова - истакао је Борко Ђурић, директор ГП "Крајина".

Анђелко Цумбо професор је на Катедри за материјале и конструкције Архитектонско-грађевинског факултета. За нашу екипу израчунао је односе различитих улазних параметара у станоградњи.

Тако у цијени од 3.000 марака по квадрату, на грађевинску дозволу отпада отприлике 200 марака, цијену земљишта око 300, инсталације и спољно уређење такође 300, завршне радове 600 и грубе грађевинске радове 500 марака.

- Тако да сви ови радови, и радови и материјали, би требало да су негдје испод 1.500 марака по метру квадратном, а заједно са плацом и грађевинском дозволом то би могло да изађе и до 2.000 марака - истакао је Цумбо.

Остатак, до цијене коју плати купац, јесте зарада инвеститора.

- Ако гледате просјечну изградњу овдје у Бањалуци, па имате подрум, приземље, шест до седам етажа, то вам је 3.000 – 4.000 метара квадратних објекти се крећу. Инвеститор ту уложи шест до осам милиона марака, али добију 12 и више милиона марака - појаснио је Цумбо.

Благог појефтињења могло би бити под условом да дође до пада потражње. Смањење цијена, чак и ако се деси, сагласни су саговорници, неће бити драстичан, с обзиром на то, да када се једном формирају, најчешће и остају на том нивоу.