latinica  ћирилица
23/11/2022 |  20:59 ⇒ 24/11/2022 | 12:20 | Аутор: СРНА

Каран: Велики изазови пред Српском

Пред Републиком Српском су велики изазови који се не могу ријешити без националног јединства, изјавио је вечерас генерални секретар Владе Српске Синиша Каран.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

Каран је објаснио да се то односи на најважнија питања о статусу Републике Српске у БиХ, који је нарушаван 27 година.

Он је истакао да Република Српска слободно може рећи да више не да своје надлежности и да се отворено бори за своје интересе без икакве мржње и одузимања од других народа.

Каран је нагласио да је истакао да је Република Српска коначно ушла у уставну процедуру за конституисање власти послије "лакрдије" у вези са верификацијом протеклих избора.

- Конституишу се институције државне власти Републике Српске, то смо радили са Народном скупштином, предсједник Српске ради у пуном капацитету и прва његова уставна одлука је да предложи мандатара - рекао је Каран за Алтернативну телевизију.

Каран је истакао да је Додик пружио руку да се створи широка влада националног јединствена, што је добро за будућност, као и да сви они који подржавају овакве политике треба да буду дио Владе Српске.

Он сматра да имена нису важна, колико политике које треба да има нова влада, а о којима је са мандатаром и разговарао предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Каран је навео да питање о томе ко је нови министар унутрашњих послова треба поставити мандатару, али је додао да се о томе тренутно воде разговори.

- Мислим да ће се брзо конституисати влада. Данас је био и Колегијум Народне скупштине у вези са избором Вијећа народа Републике Српске и Дома народа парламента БиХ. До прве половине децембра требало би да све буде готово - рекао је Каран.

Он је навео да је сарадња са премијером и министрима у протеклом периоду била успјешна, да никада нису имали прегласавање у Влади.

- У протеклом мандату одржали смо 196 редовних и 40, 50 посебних и телефонских сједница, више од 9.000 тачака дневног реда, донијели смо 20.000 одлука, смјерница и уредби - рекао је Каран и напоменуо да је све то рађено у интересу грађана Српске.

Када је ријеч о новој Влади, Каран каже да је важно да буду нова имена, што подразумијева велику обнову, али је указао на важност да се настави континуитет започетих процеса, у економској и социјалној сфери.

Каран је оцијенио да је током протеклих година било много безбједносних изазова у Републици Српској на које је МУП добро одговорио, али је напоменуо да се безбједност може нарушити политичким дјеловањем.

- Ако кажете да идете митинговати пред РТРС-ом, то је легитимно право, али ако кажете да идете на телевизију Републике Српске директно угрожавате уставни поредак институција Српске и тада сте у кривичном дјелу, а не у политици - упозорио је Каран, који је и предсједник Савјета за заштиту уставног поретка Републике Српске.

Он је додао да све што се своди на рушилачки фактор улази у кривичну сферу.

Каран сматра да је Српска изопштавањем обавјештајне службе доживјела највећи удар на безбједносни систем.

- Не само у смислу што је немамо, него зато што смо у обавјештајној служби БиХ добили противника Републике Српске и ја то морам тако отворено рећи. Они се боре против Српске и њене политике и потпуно су се изопштили - рекао је Каран и додао да је обавјештајна служба БиХ у потпуности изван парламентарног надзора.

Каран је истакао да су у БиХ највећи проблем, углавном, бошњачке политичке елите, као и да је потребно водити рачуна да кадрови из Републике Српске заузму своје позиције по уставној подјели из 1991. године и да се на нивоу БиХ злоупотребом овлаштења води спољна политика.

- Сад се показује шта значе кадрови на нивоу БиХ на којем нема опозиције. Небитно је гдје раде кадрови из Српске и којој политичкој партији припадају, јер они су партија Републике Српске на нивоу БиХ и ту постоји проблем - нагласио је Каран.

Он је упитао како Савјет министара БиХ може донијети било какву одлуку, а да је супротна одлуци Владе Републике Српске.

- Посебно Дом народа, јер њега директно бира Народна скупштина, то је делегација Народне скупштине, то је класични делегатски систем. Савјет министара само треба да изнесе став скупштине и ништа више, а понашају се као да нема Републике Српске - додао је Каран.

Каран је рекао да се и опозиционим дјеловањем на нивоу БиХ нарушава углед Републике Српске, те да се мора наћи ефикасан механизам како се овакве ствари више не би дешавале.

Говорећи о законима којима би се регулисало спречавање ширења лажних вијести и говора мржње, те враћања клевете у Кривични закон, Каран сматра да је то могуће на начин да се не угрожава нечија слобода, али и да се очекују казне када се пређе граница те слободе.

Каран очекује да се приједлог овог закона нађе на некој од сљедећих редовних сједница Народне скупштине Српске.