mtel
latinica  ћирилица
24/11/2022 |  09:10 ⇒ 11:27 | Аутор: РТРС

Наставак сезоне гријања у Бањалуци под знаком питања

Из бањалучког предузећа Еко топлане саопштено је да је од 1. јануара упитан наставак сезоне гријања у Бањалуци због поскупљења енергената, као и комплетног пословања, те да је Граду поново упућен захтјев за повећање цијена од 59 одсто.
Еко топлане - Фото: РТРС
Еко топланеФото: РТРС

Како наводе осим наведених поскупљења, уз приходе од продаје топлотне енергије по цијенама утврђеним у фебруару 2018. године, Еко топлане Бањалука од јануара постају неликвидне, а самим тим неће бити у могућности да набаве енергент, као ни да обезбиједе наставак производње и испоруке топлотне енергије.

- Када је ријеч о поскупљењима, у односу на 2018. годину, када су утврђене још увијек актуелне цијене потрошње топлотне енергије, до данас биљежимо поскупљење дрвног сортимента од 46 одсто, док је цијена електричне енергије порасла за 100 одсто, са даљом тенденцијом раста у наредном периоду. Трошкови мазута, у односу на 2018. годину порасли су за 88 одсто, док су трошкови текућег одржавања већи чак за 131 одсто - наведено је у саопштењу.

Из Еко топлане су навели да су у циљу рјешавања овога проблема, у марту 2022. године, упутиле захтјев Граду Бањалука за кориговање цијена крајњим потрошачима.

- Након што смо добили негативан одговор и наставили да послујемо у отежаним околностима, сада смо дошли у ситуацију да се пословање овог привредног друштва доводи у питање - наводе из Еко топлане.

Град је тада Еко топланама одобрио субвенцију од два милиона КМ (иако је до краја године била потребна субвенција од четири милиона КМ), од којих је за сада исплаћен један милион. Како наводе, ова субвенција била је дјеломично рјешење проблема како би Еко топлане пребродилр кризу до почетка сезоне гријања.

- Како је у међувремену дошло до додатних повећања цијена свих трошкова, а Еко топлане су до сада успјевале да преброде кризу из сопствених резерви које су потрошене, дошли смо у ситуацију да са оваквим стањем нећемо бити у могућности да послујемо након 31. децембра 2022. године, самим тим ни да обезбиједимо гријање за око 60.000 наших суграђана - наводи се у саопштењу.

С обзиром на наведену ситуацију, Еко топлане су поново упутиле захтјев регулатору, Граду Бањалука, за кориговање цијена, које би у складу са порастом свих наведених трошкова, требало да буду увећане за 59 одсто, навели су из овог предузећа.

Из Еко-топлана наводе да, уколико надлежни и одбију њихов захтјев, очекују или одобрење нових субвенција или комбинацију повећања цијена и субвенција, с обзиром на то да је ово, како кажу, једини начин да се не угрозе сезона гријања у Бањалуци и пословање предузећа.