latinica  ћирилица
24/11/2022 |  15:47 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Бањалука: Еко топлане траже поскупљење или адекватну субвенцију (ВИДЕО)

Бањалучке Еко топлане поново су од Града затражиле одобрење за формирање нове цијене гријања.
Еко топлане - Фото: РТРС
Еко топланеФото: РТРС

Ово је пети такав захтјев од почетка године, а овај пут Еко топлане траже поскупљење од чак 59% или адекватну субвенцију.

Не буде ли договора, наводе, од првог јануара гријања неће бити. Из Градске управе им одговарају да су захтјеви неутемељени и да Бањалука неће остати без гијања.

Сви улазни парметри, објашњавају у Еко топланама, поскупјели су од 60 до 180 одсто, па другачије не може.

Управо зато Градској управи упућен је пети захтјев од почетка године. Овај пут тражи се одобрење за поскупљење од чак 59 одсто. Ове године, признају, Град је одобрио субвенцију од два милиона марака, дупло мању од тражене. Али до сада је, каже, исплатио тек милион.

Градоначелник је, међутим, за нови захтјев имао двије ријечи – неозбиљно и неодговорно: "Најавити да је гријање угрожено и то без одлуке Управног одбора и консултације са Градом, који је сувласник 49 одсто, је крајње неозбиљно и неодговорно према Граду и грађанима Бањалуке."

Да би до поскупљења дошло, зелено свјетло мора да да савјетодавно тијело Градске управе.

Нове цијене гријања данас је добило и Источно Сарајево. Градска скупштина одобрила је поскупљење од 35 одсто, али и нови тарифни модел.

Грађанима Добоја су такође испостављене нове тарифе. Тако, током сезоне, гријање за становништво по метру квадратном кошта 3.62 КМ, а за привреду 4.82 КМ.

О захтјеву бањалучких Еко топлана Град би требало да да одговор наредне седмице. Тренутно је на једној страни Градска управа, која разматра интерне уштеде, повећање цијена и нову субвенцију.

А с друге стране Еко топлане које наводе – не буде ли договора, од 1. јануара нема ни гријања.