latinica  ћирилица
24/11/2022 |  16:09 ⇒ 16:09 | Аутор: СРНА

Ђокић: РиТе "Угљевик" - ресурс који је потребан држави

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да је Рудник и термоелектрана "Угљевик" ресурс потребан држави и изразио увјерење да ово предузеће и у наредним годинама може да осигурава безбједност за сав електроенергетски систем у Републици Српској.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- Сви морају схватити да је енергетски развој Српске могућ уколико сви на једнак начин дају свој допринос - поручио је Ђокић у Угљевику, на обиљежавању Светог Стефана Дечанског - Дана и крсне славе РиТЕ "Угљевик".

Ђокић каже да се развој заснива на досљедној примјени политика које одређује Влада Републике Српске, те истиче да ће и овај колектив морати бити дио тога на још одговорнији начин.

- Надамо се да се технички проблеми који су се у овој години догодили неће више поновити. Ово је ресурс потребан држави, не једном граду, општини и Влада Српске ће досљедно инсистирати на примјени политика", рекао је Ђокић и најавио да ће Влада повећати одговорност свих запослених у РиТе "Угљевик".

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић истакао је да је ово једна од најтежих година за угљевички гигант, али да ће упркос томе предузеће пословати позитивно.

- Потребно је направити озбиљне планове за његову ревитализацију, како бисмо овај објекат имали што дуже у употреби - рекао је Петровић и истакао да је израђен систем за одсумпоравање димних гасова и значајно унапријеђен рад овог система.

- Заинтересовани су многи људи, па и Словенци који овдје имају арбитражни спор, да наставе улагање у овај пројекат. То ће бити тема наредних мјесеци, да се виде могућности очувања постојећег погона и његове виталности, али и могућности за изградњу замјенског блока и нема разлога да се стане на тим плановима - рекао је Петровић.

Директор Електропривреде Српске изразио је очекивање да ће управа предузећа, заједно са радницима, радити на унапређењу рада РиТе "Угљевик" и у наредном периоду.

- Настојимо повећати плате оним радницима који стварно доприносе погонској спремности овог предузећа и да остваримо већу добит која би значила да је Влада Српске задовољна резултатима овог предузећа - поручио је Петровић.

Предузеће РиТЕ "Угљевик" важан је дио енергетског система Републике Српске и као таквог потребно га је додатно унапређивати и искористити огроман потенцијал који има, истакнуто је у саопштењу предузећа поводом обиљежавања славе.

Поздрављајући госте, извршни директор за опште и правне послове Слободан Марковић подсјетио је да у систему ЕРС-а, РиТЕ "Угљевик" учествује са 30 одсто, односно даје трећину укупне производње електричне енергије у Српској.

"Без обзира на велики број непланских застоја у овој години, задржали смо лидерску позицију у производњи електричне енергије у систему Електропривреде Републике Српске - истакао је Марковић.