latinica  ћирилица
25/11/2022 |  15:06 ⇒ 16:30 | Аутор: СРНА

Додик: БиХ је пропала и неодржива

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да данашње обиљежавање тзв. дана државности БиХ у ФБиХ представља потпуно лицемјерје и лаж, и показује да БиХ не може опстати.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је подсјетио да је у Мркоњић Граду био ЗАВНОБиХ, али да Југославије више нема, те упитао како онда може остати дио онога чега нема више.

Он је истакао да је БиХ пропала и неодржива земља у којој нема перспективе и која опстаје на перцепцији моћи САД и Велике Британије.

- У БиХ данас нема договора о празницима због тога што се БиХ није договорила између оних који живе у њој, него је наметнута - изјавио је Додик новинарима на Јахорини.

Он је додао да у разговору са Нијемцима постави питање зашто задржавају БиХ која је немогућа, а да је њихов одговор да она мора опстати као мултиетничко друштво.

- Онда их ја питам, када сте уједињавали Источну и Западну Њемачку, зашто нисте ујединили Источну Њемачку са Пољском и онда направили мултиетничко друштво када вам је стало до тога - рекао је Додик.

Бивши Дан ЗАВНОБиХ-а, 25. новембар, обиљежава се као такозвани дан државности у дијелу ФБиХ који је већински насељен бошњачким становништвом, док га Хрвати не обиљежавају као празник.

На нивоу БиХ нема Закона о празницима, па су у ентитетима на снази закони о празницима Републике Српске и ФБиХ.

Република Српска слави 9. јануар као Дан Републике и 21. новембар као Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у Бих.