latinica  ћирилица
27/11/2022 |  13:03 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Мазалица: Опрезно са уступцима на европском путу

Република Српска треба да буде веома опрезна када је ријеч о давању уступака зарад европског пута БиХ, посебно имајући у виду да је и ЕУ склона да поступа контрадикторно, изјавио је Срни члан Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу у претходном сазиву Народне скупштине Српске Срђан Мазалица.

Мазалица је нагласио да у таквом процесу, који је на дугом штапу, треба бити опрезан у испуњавању услова с обзиром да је 14 приоритета задатих БиХ скуп услова постављених на начин да се никада не испуне, јер има одређених политичких питања која не спадају у домен европских интеграција.

- Треба увијек пратити колико је друга страна у Федерацији БиХ расположена да подноси и неке компромисе за приступање ЕУ. Сматрам да процес европских интеграција уопште није у интересу политичког Сарајева ако нема централизације БиХ и стварања унитарне БиХ - рекао је Мазалица.

Он је напоменуо да су се раније обавезе БиХ, када је ријеч о добијању кандидатског статуса, редуковале на доношење закона о јавним набавкама, што је урађено, и закона о сукобу интереса и Високом и судском тужилачком савјету, што је остало.

Мазалица није оптимиста да би преостала два закона могла бити усвојена у неком краћем периоду.

Он је додао да, упркос томе, преговори требају почети, што је суштински важно, тек на прољеће под условом да се ријеши 14 приоритета.

- Међутим, политичка ситуација и односи и врло нејасно формирање власти на нивоу БиХ, како ће изгледати и најаве да ће се искључити странке побједнице у политичким заједницама Срба и Хрвата, не даје ми наду да ће преостали приоритети моћи бити испуњени у догледно вријеме имајући у виду да су неки неприхватљиви за Републику Српску, али и за политичко Сарајево, конкретно када је ријеч о рјешавању питања страних судија у Уставном суду БиХ - нагласио је Мазалица.

Комесар ЕУ за сусједске односе и проширење Оливер Вархељи допутоваће сутра у дводневну посјету БиХ током које ће разговарати са званичницима БиХ о реформама и наредним корацима на европском путу БиХ.