latinica  ћирилица
27/11/2022 |  18:08 ⇒ 28/11/2022 | 07:03 | Аутор: РТРС

Инспектори поново на терену - контролишу мљекаре и велепродајне цијене млијека (ВИДЕО)

Инспектори поново на терену - контролишу мљекаре и велепродајне цијене млијека.
Млијеко - Фото: РТРС
МлијекоФото: РТРС

Прве казне већ исписане. Због чега је малопродајна цијена млијека, дупло већа него прије годину дана?

У мору поскупљења основних животних намирница, цијена млијека представља још један удар на кућни буџет. Три дјевојчице и седамнаестомјесечни Василије дио су шесточлане породице Унчанин. Обезбиједити хљеб и млијеко, кажу, постала је озбиљна комбинаторика.

А да се у продавницу мора ићи с планираним и пријеко потребним списком намирница, потврђује и Сања Топић, мајка четири дјечака. Три литре млијека дневно, наводи, нису више обавеза, већ постају луксуз.

- До прије пар мјесеци у мају или јуну смо требали дневно да издвојимо око 4,80 КМ јутрос је то већ 7,80 КМ. Ја да купим још двије литре млијека то неби било довољно. Али купујемо онолико колико можемо и колико нам могућности и услови дозвољавају - додаје она.

Цијене млијека у малопродаји, у појединим продавницама достижу и три марке. С обзиром да је тренутна откупна цијена сировог млијека, од 80 пфенига до марке и седам, произвођачи имају своју рачуницу о цијени у малопродаји.

- Увијек је било учешће фармера 60 одсто у цијени литре млијека која се продаје у трговини. Према томе то би сада било 1,80 КМ - истиче Владимир Усорац предсједник Удружења пољопривредних произвођача мљекара Републике Српске.

У Привредној комори Српске, високу цијену млијека, правдају поскупљењем амбалаже, осталих инпута, али и откупне цијене млијека. У Удружењу за заштиту потрошача кажу, да је повећање драстично - прелази и стоодстони проценат.

- Ако то све упоредимо са прошлогодишњом цијеном када је цијена млијека била негдје 1,10-1,20 видимо колико је сада драстично већа цијена - сматра Муриса Марић Удружење грађана "ДОН" Приједор.

 Додају да несавјесни трговци не поштују мјере Владе и ограничене марже, које су у промету на велико смањене на шест одсто. Због тога и инспекцијски органи на терену.

- Значи предузете мјере, издати прекршајни налози и издато рјешење о корекцији цијена. Враћање цијена на оне оквире које су и законом прописане - каже Радивоје Гаврић главни Републички тржишни инспектор.

Оно што охрабрује јесте да се у Републици Српској не смањује производња млијека. Ресорно министартсво подстиче повећавање производње – за сада двије мљекаре у Српској.

- Омогућила и суфинансирала набавку 1.500 јуница, које ће кроз своју амортизацију, односно у систему давања млијека омогућити додатних пет милиона литара млијека - истакао је Милан Пузигаћа виши стручни сарадник за планирање и развој сточарске производње Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

У Републици Српској тренутно постоји 3.800 произвођача млијека, три мљекаре и једна сирана, што је довољно за потребе грађана.