latinica  ћирилица
27/11/2022 |  18:26 ⇒ 20:16 | Аутор: СРНА

Захарова: За енергетску кризу криви креатори европске политике

За енергетску кризу у Европи криви су креатори европске политике, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Захарова је рекла да су европски лидери "гурнули Европу, посебно ЕУ, ка глобалном енергетском колапсу".

- Они тек треба да убиједе своје грађане бираче да криза није само добра и исправна, већ је у њиховом интересу. То је тест демократије - рекла је Захарова за руску телевизију Центар.

Она је навела да су европске земље "одрадиле добар посао" у енергетској сфери, посебно у вези са експлозијама које су оштетиле гасоводе "Сјеверни ток 1 и 2" крајем септембра.

- Говоримо о Балтичком мору, подручју које контролишу земље НАТО-а... Ово је њихова зона одговорности - напоменула је Захарова.

Она је навела су се западне земље уздржале од пренагљених закључака или упирања прстом, што је пракса коју не поштују ако постоји наредба да се оптужи Русија.

Гасоводи "Сјеверни ток 1 и 2" су изграђени за испоруку руског природног гаса директно у Њемачку, али су нагло изгубили притисак 26. септембра, након серије подводних експлозија код острва Борнхолм, које се налази у економским зонама Данске и Шведске.

Из Москве је више пута саопштено да Русија нема никакве везе са инцидентом.

Прошлог мјесеца, руско Министарство одбране оптужило је британску морнарицу да је учествовала у "терористичком нападу" који је уништио гасоводе, а Велика Британија је одбацила оптужбе.

Руски званичници су навели да су САД имале највише користи од тог поремећаја, јер су умањене способности ЕУ да прима испоруке природног гаса из Русије.

Инцидент у Сјеверном току само је повећао енергетске проблеме Европе, који су почели да се усложњавају након што су западне земље увеле санкције Москви због војне операције у Украјини.

Ограничења су изазвала велике поремећаје у испоруци енергије, што је изазвало протесте у бројним земљама ЕУ против наглих скокова цијена енергије и пораста трошкова живота пољледњих мјесеци, преноси Раша тудеј.