latinica  ћирилица
28/11/2022 |  08:42 ⇒ 08:44 | Аутор: СРНА

Вархељи: Врата ЕУ отворена за БиХ

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи поручио је да су врата ЕУ отворена за БиХ и да је препорука о додјели кандидатског статуса безусловна, али да политичка елита мора доказати да желе напредак и да су спремни за проведу пријеко потребне реформе.
Оливер Вархељи (Фото: EPA/JULIEN WARNAND) -
Оливер Вархељи (Фото: EPA/JULIEN WARNAND)

- Сви смо на једној геополитичкој раскрсници. Мјесто БиХ је у ЕУ. Додјела кандидатског статуса је понуда ЕУ грађанима БиХ, нешто што се дешава једном и уз велика очекивања - истакао је Вархељи.

Вархељи је у колумни за "Независне новине" подсјетио да је Европска комисија прошлог мјесеца дала препоруку да се БиХ додијели кандидатски статус уз разумијевање да се предузимају одређени кораци, наводећи да та препорука долази са високим очекивањима и јасном поруком.

Он је додао да више конкретних одлука чека на усвајање од одлазећег сазива Савјета министара - усвајање стратегија о миграцијама и азилу и борби против организованог криминала.

На чекању су, каже, и усвајање измјена и допуна које се односе на интегритет правосуђа и нови Закон о судовима, те предузимање свих мјера које су потребне за коначно стављање у функцију контакт тачке за сарадњу са Европолом.

- Наведене реформе ће показати државама чланицама ЕУ да је БиХ озбиљна у својој жељи да се придружи ЕУ. Те реформе нису за Брисел, потребне су да унаприједе свакодневни живот свих грађана БиХ - рекао је Вархељи.

Он је истакао да рад не престаје са препоруком за кандидатски статус, већ да се очекује да БиХ интензивира напоре на свих добро познатих 14 кључних приоритета из Мишљења Комисије, а указао је и да је вријеме да се окончају реформе Устава и Изборног закона.

- Радујем се сарадњи са једном новом енергијом, са новоизабраним властима, цивилним друштвом и привредницима у БиХ, на остварењу тог циља - рекао је Вархељи и додао да ће Европски савјет разматрати препоруку за додјелу кандидатског статуса можда већ и у децембру.