latinica  ћирилица
28/11/2022 |  18:19 ⇒ 19:17 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Јасни заједнички циљеви - корак ка ЕУ интеграцијама

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је данас, након састанка са комесаром ЕУ за сусједске односе и проширење Оливером Вархељијем, да су јасни заједнички циљеви корак за напредак ка ЕУ интеграцијама.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је навела да оно о чему су данас разговарали јесте да су питања која су садржана у оквиру 14 приоритета веома озбиљне теме и захтијевају озбиљан приступ и ЕУ и БиХ.

- Драго ми је да на тим питањима можемо да имамо партнерство, да уђемо у суштину сваког од тих питања и видимо шта је по сриједи. Прва сам која ће рећи да треба да се поштује Устав и уставне надлежности, али исто тако и наша координација. Мислим да са аспкета или визуре ЕУ јесу ствари пуно боље. Оно што се очекује од нас јесте спровођење изборних резултата и да се незавршени послови из прошлости заврше - истакла је Цвијановићева на конференцији за новинаре.

Она је рекла и да разумије да постоје велике шансе да БиХ добије кандидатски статус, те да жали што се то није десило раније, али да је то питање политичке одлуке.

- Како ми доносимо политичке одлуке у нашим институцијама, тако то ради и ЕУ. Мислим да смо се ми данас овдје добро разумјели, да је ово био састанак који нас тјера у неком позитивном смјеру и просто желим да се то задржи, те да у неком наредном периоду надограђујемо оно о чему смо данас разговарали - нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да није тајна да чланови Предсједништва БиХ имају различите приступе, те додала да је за ЕУ важно и то што су углавном превазиђена неслагања о контакт тачки за сарадњу са Европолом.

Цвијановићева је нагласила да би и благовремено формирање Владе Федерације БиХ /ФБиХ/ и Савјета министара било напредак који би ЕУ могла да вреднује.

- Ако ви формирате Владу ФБиХ за осам или 18 недјеља, а не за осам година, као што је раније био случај, то је и за ЕУ и за нас овдје велики помак. Ако имате конституисану Владу Републике Српске 10. или 15. децембра, то је заиста помак, јер је то један од нивоа власти који обавља озбиљан посао. Без обзира што се жмури на то, то је озбиљан посао и када је ријеч о процесу ЕУ интеграција - истакла је Цвијановићева и додала да се сваки закон усклађује са прописима ЕУ.

Она је поручила да заједнички циљеви и добра воља могу водити позитивном рјешењу.

- Ако имате заједнички циљ који обухвата бар нешто од ваше добре воље, а односи се на ЕУ, онда је могуће да се ствари дешавају у позитивном смислу. Ја мислим да ми нисмо наивни људи и припадамо свијету политике и дуго смо сви у политици, па и знамо како одређене ствари стоје - рекла је Цвијановићева.