latinica  ћирилица
28/11/2022 |  19:31 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

За подршку управљању миграцијама 40 милиона евра у наредне три године

У Сарајеву је данас потписан меморандум о разумијевању између Министарства безбједности у Савјету министара и Међународне организације за миграције у БиХ у вези са добровољним и прислилним повратком, којим је потврђена подршка ИОМ-а БиХ у области управљања миграцијама.
Сарајево - потписвање Меморандума - Фото: СРНА
Сарајево - потписвање МеморандумаФото: СРНА

Меморандум су потписали министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић и шеф ИОМ-а у БиХ Лаура Лунгароти.

Лунгеротијева је навела да је ИОМ потписивањем меморандума потврдио своју подршку БиХ у интензивирању свеукупних активности институција и агенција у БиХ у области управљања миграцијама, у складу са новом политиком за реадмисију, повратак и реинтеграцију.

Она је потврдила да БиХ предњачи међу земљама региона по ефикасности у овој области.

Према њеним ријечима, у протеклом периоду ИОМ је помогао доборовољни повратак више од 1.300 лица у земље поријекла.

Лунгеротијева је напоменула да се потписани мемомрадум од кризних ситуација окреће ка дугорочном и одрживом приступу на проналажењу рјешења за миграционе токове.

Цикотић је захвалио европским партнерима на континуираним напорима и подршци операцијама управљања миграцијама у БиХ, за које је ЕУ издвојила 40 милиона евра за наредне три године.

- Ситуација са мигрантима посљедњих дана мијења се у позитивном смислу и њихов број у БиХ је са око 3.000 пао на око 2.000 - рекао је Цикотић новинарима.

Цикотић је навео да је БиХ убједљиво најуспјешнија земља у региону када је ријеч о повратку миграната у земље поријекла, што се нарочито односи на Пакистан, Бангладеш.

Он је рекао да су при крају радови у мигрантском насељу Липа за лица која намјеравају да се врате у земљу поријекла.

Цикотић је појаснио да се данас потписани меморандум односи на кориштење знатних европских средстава агенцијама у БиХ у области управљања миграцијама.