latinica  ћирилица
29/11/2022 |  07:55 ⇒ 11:16 | Аутор: СРНА

Божић: Нема довољно потражње која би хранила инфлацију

Директор Бањалучке берзе Милан Божић изјавио је да се почетком идуће године може очекивати постепено смањивање инфлаторних притисака, јер садашњи раст цијена не прати раст плата и пензија, односно нема довољно потражње која би хранила инфлацију.
Конвертибилна марка - Фото: РТРС
Конвертибилна маркаФото: РТРС

Божић је рекао да је већ примјетно да долази до смиривања цијена енергената и међународног транспорта, што упућује на постепено успостављање нове равнотеже.

Он сматра да је раст цијена енергената изазвао ланчане поремећаје у већини дјелатности, што је и основни узрок инфлације у европским економијама, али то не може довести до глобалног финансијског краха.

На питање како се глобална криза одразила на наше домаће тржиште хартија од вриједности, Божић је одговорио да наше тржиште није пратило свјетско у фази експанзије, тако да је овдје изостао пад који је забиљежен на већини развијених тржишта.

- Може се чак примијетити да је код профитабилних акционарских друштава видљив повећан интерес за улагање и одређени раст цијена акција. Ове године ћемо имати и значајан пораст трговања обвезницама, јер је повећан број емисија обвезница и трезорских записа Републике Српске. Осим тога повећан је и број емисија корпоративних обвезница - рекао је Божић за "Глас Српске".