latinica  ћирилица
29/11/2022 |  13:47 ⇒ 13:49 | Аутор: РТРС

Ћорић: Фокус разговора са Вишковићем привреда и реализација реформи

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић истакао је да је на данашњим консултацијама са мандатаром за састав нове Владе Радованом Вишковићем у фокусу била привреда.
Перо Ћорић - Фото: РТРС
Перо ЋорићФото: РТРС

- У фокусу је била и реализација програма социјално-економских реформи за 2023. годину са освртом на неколико тема о којима смо разговарали. Оно што је Привредна комора и доставила приликом израде овог документ, то је прије свега дигитализација и технолошки развој привреде Републике Српске, недостатак радне снаге и начини како доћи до квалитетне радне снаге и наравно у фокусу су била јавна предузећа и јавна управа, односно реструктуирање јавних предузећа. Разговарали смо и цијени електричне енергије за сљедећу годину, услови испоруке електричне енергије, стање у шумама Републике Српске и дрвопрерађивачкој индустрији - навео је Ћорић.

Истакао је је сарадња Привредне коморе и Владе Републике Српске добра.

- Само заједничким радом можемо се суочити са изазовима које доноси 2023. година због енергетске кризе, сутиације у свијету, падом производње у земљама Европске уније као најзначајнијег спољнотрговинског партнера Републике Српске бити изузетно тешка, да многа предузећа у овом тренутку имају смањене наруџбе што може итекако утицати на пословање привреде Републике Српске - навео је Ћорић.

О ИЗВОЗУ ПЕЛЕТА

Ћорић је навео да ће се анализирати приједлог Владе Српске везана за цијену пелета.

Истиче да треба да се преиспита одлука и да се дозволи извоз пелета за привредна друштва која сада имају пелет на стању.

- Па да имају времена да то могу продати на инострано тржиште, да се реализује извоз, да се спасу та предузећа од евентуалне штете ако тај пелет не извезу. Недостатак пелета на почетку грејне сезоне условио је да су бројни привредни субјекти, домаћинства прешли са гријања на пелет на електричну енергију што ће се одразити негативно. Данас се на берзи струја продаје по 250, 300 евра по мегават сату, привреди по 53 евра, домаћинствима по 25 и умјесто да продамо електричну енергију по 300 евра ми ћемо је сада смањивати по 20 евра домаћинствима, умјесто да смо се на вријеме снабдјели пелетом у септембру или октобру - појаснио је Ћорић.

Додао је да су разговарали о борби против сиве економије.

- Да се нелегалности по разним основама сведу на минимум што ће створити могућност за поврат одређених средстава према привреди - закључио је Ћорић.