latinica  ћирилица
29/11/2022 |  17:25 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Штрајк у Заводу за изградњу: Радници траже исплату плата и накнада (ВИДЕО)

Више од 30 радника Завода за изградњу града Бањалука пети дан окупљају се испред Градске управе, захтијевајући исплату плата и накнада које им по закону припадају.
ЗИБЛ штрајк - Фото: РТРС
ЗИБЛ штрајкФото: РТРС

Из Градске управе кажу да раде на превазилажењу овог дугогодишњег проблема.

Бањалучки Завод за изградњу годинама се бори са све већим потешкоћама. Без плате и нових тендера, кажу радници, њихов социјални статус је угрожен.

Због блокаде рачуна готово су у безизлазној ситуацији.

- Већ четири мјесеца немамо плату, накнаду за топли оброк, накнаду за превоз за септембар и октобар. Регрес нам није исплаћен од прошле године, наравно ни од ове. Радни стаж нам није повезан, чак од 2014. године постоји неки репрограм - навела је Анђелка Бузаџија, предсједница Синдикалне организације ЗИБЛ.

Смањен обим посла и лоша финансијска ситуација, кажу радници, приморали су их да већ пети дан вријеме получасовне паузе проводе пред вратима Градске управе.

- Лоше пословање Завода је кренуло од 2013. Сваке године све је мање посла, што од већинског власника града Бањалуке. С обзиром да смо предодређени да послове морамо добијати од тржишта, као акционарско друштво, сами знате каква је конкуенција на тржишту, ЗИБЛ није могао да буде конкурентан - истакла је Бузаџија.

Представници актуелне градске администрације и скупштине у једном сагласни - незавидни положај радника мора у што краћем року да се мијења.

- Први услов за реформу јесте да одблокирате рачун да би могли причати о даљим корацима. Има хиљаду варијанти да ријешите проблем, али прва и основна јесте да одблокирате тај рачун - рекао је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

- Сви радници морају да имају једнака права и нико не смије да буде угрожен. Ту смо на задатку сви и Скупштина и градоначелник да се то што брже, прије и ефикасније ријеши - додао је Саша Чудић, в.д. предсједника Скупштине Бањалуке.

Питање незавидне ситуације Завода за изградњу би требало да се наће пред одборницима већ на наредној сједници Скупштине.

Тачка је ипак повучена, уз образложење да не рјешава, него само маскира већ добоко укоријењен проблем.

Привремено рјешење градска администрација видјела је у субвенцији "Водоводу" од 700 000 марака, који би тим новцем откупио простор од ЗИБЛ-а и на тај начин привремено би био одблокиран рачун Завода.