latinica  ћирилица
30/11/2022 |  12:58 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Реаговања из Српске: Махмуљин је требало да оде у затвор одмах након пресуде (ВИДЕО)

Надам се да ће осуђени ратни злкочинац Сакиб Махмуљин бити испоручен, али није требало ни да му се да прилика да побјегне и оде у Турску, изјавила је предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић.
Сакиб Махмуљин - Фото: СРНА
Сакиб МахмуљинФото: СРНА

- Кад је добио правоснажну пресуду требало га је одмах затворити, а не пустити да хода годину дана. Љута сам на Суд и Тужилаштво БиХ који су му дозволили да побјегне - поручила је Живковић Рајилић.

Декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин сматра да "нећемо ускоро видјети Махмуљина приведеног на издржавање казне јер то је пројекат који је унапријед припремљен".

- Није он отишао у Турску тек тако. Постојала је озбиљна намјера да му се помогне да избјегне издржавање казне. Нисам оптимиста да ће ускоро бити приведен - нагласио је Жупљанин.

Оног момента када је Махмуљин напустио територију БиХ ја сам тада рекао да се никада неће ни вратити, изјавио је предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.

- Нажалост, испоставило се као тачно. Изгледа да никада неће одслужити мизерну казну. По нама је требало да добије доживотну робију за оно што је урадио. Очигледно је имао спрегу политичког руководства Сарајева и правосудних институција БИХ који се баве процесуирањем лица опружених за ратне злочине. Доживјели смо и ми Срби да неко из реда Бошњачког народа буде оптужен и када дочекамо, он оде на љетовање, сад већ зимовање - истакао је Остојић.

Адвокат Миодраг Стојановић истиче да црвена Интерполова потјерница за Махмуљином не гарантује његово изручење.

- Правило јесте да уколико се у било којој земљи потписници Интерпола лоцира или пронађе лице које је на потјерници, улази у процедуру екстрадиције, али то подразумијева и одређене протоколе - каже Стојановић.

Међутим, није му познато да ли БиХ има уговор о екстрадицији са Турском и да ли можда Махмуљин има турско држављанство.

Професор уставног права Милан Благојевић истакао је да Суд БиХ путем Министарства правде и Министарства иностраних послова БиХ може тражити од Турске изручење и то на основу Уговора о екстрадицији између двије земље.

Некадашњи командант Трећег корпуса тзв. Армије РБиХ Сакиб Махмуљин правоснажно је осуђен на осам година затвора због злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године. Умјесто у затвор, Махмуљин је напустио БиХ и отишао у Турску.

Јуче је објављено да је Интерпол расписао црвену потјерницу за Махмуљином и да за њим трагају 194 земље.