latinica  ћирилица
30/11/2022 |  14:20 ⇒ 14:25 | Аутор: Б92

Дачић: Награђивати Приштину је контрапродуктивно, ЕУ показује дупле стандарде

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да је контрапродуктивно награђивати привремене институције у Приштини одлуком о почетку визне либерализације јер, како каже, управо власт у Приштини представља сметњу за наставак дијалога и опасност по регионални мир и стабилност јер вуче једностране потезе, пише Танјуг, а преноси РТС.
Ивица Дачић (фото: Танјуг / Сава Радовановић) -
Ивица Дачић (фото: Танјуг / Сава Радовановић)

- То није добро ни за Европску унију јер она показује да нема ауторитет, показује да има двоструке стандарде. Не знам каква би то тек била порука за Србију која је свих ових година била коректна, која је била предвидив партнер, а која се стално суочава са пријетњама, притисцима и условљавањима, за разлику од представника Приштине, који бивају практично награђивани за своју некоректност и неиспуњавање међународно преузетих обавеза - рекао је Дачић у изјави Танјугу.

Додао је да то није добра порука која се шаље, подсјетивши да је објављена вијест да су министри спољних послова земаља чланица ЕУ постигли начелну сагласност о томе да се покрене први корак у процедури ка доношењу заједничке одлуке о почетку визне либерализације за пасоше издате од привремених институција у Приштини.

- Република Србија никада није била против да грађани из нашег региона имају право да путују без виза у земље чланице ЕУ. Овдје је у питању нешто друго. Прије неколико дана били смо свједоци да привремене институције из Приштине представљају главни проблем у спровођењу Бриселског споразума, да представљају пријетњу регионалном миру и стабилности - рекао је Дачић.

Додао је да се чуло и од највиших представника и ЕУ и САД и других великих земаља да су потези Приштине апсолутно неприхватљиви и нагласио да је контрапродуктивно да за то привремене институције буду награђене.