latinica  ћирилица
30/11/2022 |  14:42 ⇒ 15:28 | Аутор: РТРС

У новој Влади десет министара из СНСД-а (ВИДЕО)

Милорад Додик лидер СНСД рекао је да се број министара обрачунава на основу процента колико партија има посланика, те да би према тој рачуници ова странка требала да има десет министара.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је након консултација са мандатаром за састав нове Владе Радованом Вишковићем истакао да ће бити и поштовано.

- Ми смо спремни да уз неке мале корекције видимо са коалиционим партнерима и неким другим који би ушли у Владу да то буде на тој квоти коју има СНСД. Дакле, оно што су наши коалициони партнери примарно добили кроз расподјелу, гдје су учесници у стопи од 100 одсто, то ће им се гарантовати. И на тај начин ћемо моделирати сам избор Владе - истакао је Додик.

Истакао је да су разговарали о програму будуће Владе Републике Српске, очекивањима.

- Ми ћемо са нашим коалиционим партнерима, уважајући стопу учешћа у оквиру власти, односно парламента обезбиједити њихову видљивост у Влади, али и да очувамо да СНСД као носилан коалиционог капацитета и носилац кретања у Републици Српској, па и БиХ на најбољи могући начин има пропусне канале утицаја који би обезбиједили провођење наших програма - истакао је Додик.

Ова влада каже, биће Влада програмскога континуитета.

- Раније смо чували стабилност Српске, реаговали и рјешавали изазове који се дешавају, водили политику очувања Републике Српске на нивоу БиХ, па и тешку политичку борбу са међународним фактором, свакако ће остати мјера нашег рада и убудуће. Наша подршка мандатару. Ми већ имамо један шири договор са коалиционим партнерима, њиховом учешћу и видљивости. Остаје на мандатару да то избалансира. СНСД улази са значајном одговорношћу коју нам је дао народ. Учинићемо све да народу Српске, па и онима који нису гласали за нас вратимо нашом активношћу да се носимо са изазовима у будућности - каже Додик.