latinica  ћирилица
01/12/2022 |  07:40 ⇒ 10:06 | Аутор: РТРС

Свјетски Дан борбе против ХИВ-а; Бесплатно тестирање у УКЦ Српске (ВИДЕО)

Поводом Дана борбе против ХИВ/АИДС-а Клиника за инфективне болести УКЦ Републике Српске данас ће организовати бесплатно, добровољно и анонимно тестирање на вирус ХИВ-а.
УКЦ Републике Српске - Фото: РТРС
УКЦ Републике СрпскеФото: РТРС

Тестирање ће се вршити брзим, рапид тестовима, а сви заинтересовани грађани на тестирање могу доћи у Савјетовалиште Клинике за инфективне болести - у приземљу, Амбуланта број три, улаз с паркинга, од 7.00 до 19.00 часова.

Тестирање на ХИВ/АИДС биће организовано и у Центру за добровољно, повјерљиво и анонимно савјетовање и тестирање Института за јавно здравство Републике Српске, који се налази у Улици Јована Дучића, на броју један.

Анонимно, повјерљиво и бесплано тестирање биће организовано од 15.00 до 21.00 час, а за тестирање ће бити кориштени брзи тестови (крв из прста).

Обезбијеђено је и савјетовање прије и послије тестирања, с циљем унапређења знања о ХИВ/АИДС-у, начинима и путевима преношења ХИВ-а, а посебно мјерама за спречавање преношења ове болести.

Специјалиста инфектологије Клинике за инфективне болести УКЦ-а Републике Српске др Снежана Ритан рекла је да су у посљедњих годину дана у Српској регистрована 22 нова случаја.

- Фонд здравственог осигурања Српске је одобрио два ефикасна лијека против ХИВ-а - рекла је Ритан у нашем Јутарњем програму.

Према подацима Свјетске здравствене организације, у свијету тренутно са ХИВ-ом живе око 38,4 милиона лица, а од почетка епидемије до сада је умрло 40,1 милион.

У 2021. години је регистровано 1,5 милиона новоинфицираних, а од посљедица ове болести је умрло 650.000 обољелих.

У посљедњем периоду, како наводе из СЗО, број новоинфицираних у популацији одраслих се смањио за 54 одсто, а у популацији дјеце за 52 одсто.

Према подацима СЗО, иако се број новоинфицираних смањује, превенција ХИВ/АИДС-а је и даље један од значајнијих јавно-здравствених приоритета.

Према подацима УНАИДС-а, на глобалном одговору на ХИВ установљено је да је током посљедње двије године због ковида 19 и других глобалних криза напредак у борби против пандемије ХИВ-а успорен, ресурси смањени, а као резултат тога милиони живота су опасности.

ХИВ инфекција се, најчешће, открива брзим дијагностичким тестовима који откривају присуство или одсуство ХИВ антитјела, што је од есенцијалног значаја за рано откривање, а затим су ту рани третман, њега и надзор.

ХИВ инфекција се не може излијечити, али постоје ефикасни антиретровирусни лијекови који контролишу вирус и доприносе превенцији преношења инфекције, тако да особе са ХИВ-ом, могу живјети дуг, и колико је могуће, квалитетан живот.

Према посљедњим подацима, 28,7 милиона (75 одсто) инфицираних ХИВ-ом у свијету има доступну антиретровирусну терапију, с тим да се број обољелих којима је терапија доступна из године у годину повећава.

Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а у свијету се од 1988. године обиљежава 1. децембра, а циљ је подизање свијести и скретање пажње јавности на важност и проблематику о ХИВ/АИДС-у као глобалном проблему и сјећање на особе које су умрле од посљедица ове болести, чему је највише допринијела присутност стигме и дискриминације.