latinica  ћирилица
01/12/2022 |  11:47 ⇒ 21:52 | Аутор: РТРС

Изабрана три потпредсједника НСРС; У Дому народа ПС БиХ четири делегата СНСД и један СДС (ВИДЕО)

Посланици Народне скупштине Републике Српске изабрали су српске делегате у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ. Четворо је из СНСД и један делегат из СДС-а. Извјештај ће бити упућен Централној изборној комисији на потврђивање.
Сједница Парламента Српске (Фото: НСРС) -
Сједница Парламента Српске (Фото: НСРС)

Посланици су изабрали три потпредсједника Народне скупштине Републике Српске.

Из српског народа, кандидат Социјалистичке партије Петко Ранкић, из хрватског СНСД-ова Ања Лјубојевић, из бошњачког Мирсад Дуратовић, на приједлог Покрета за државу.

Четврти потпредсједник из СДС-а биће изабран накнадно, јер ова партија није доставила приједлог кандидата Народној скупштини.

Сутра, на другој посебној сједници парламента, посланици ће бирати делегате Вијећа народа Републике Српске.

--------

На Првој посебној сједници изабрани су и чланови Административне комисије Народне скупштине: Споменка Стевановић, предсједник, Биљана Петковић, замјеник предсједника и чланови Денис Пијетловић, Денис Шулић, Александар Трнинић, Велибор Станић, Костадин Васић, Ђорђе Вучинић и Рамиз Салкић.

--------

НСРС усвојила је извјештај Комисије за избор и именовање о избору делегата из реда српског народа у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ. У вези са тим посланици су данас својим гласовима одлучили да ће делегати у наведеном дому бити СНСД-ови Средоје Новић, Сњежана Новаковић Бурсаћ, Радован Ковачевић и Никола Шпирић, те СДС-ов Желимир Нешковић.

--------

Предсједник НСРС Ненад Стевандић рекао је да су четири српска делегата у Дому народа ПС БиХ веома битна јер у смислу ентитетске заштите могу оспорити сваку одлуку која није у интересу Српске.

- Они су у протеклом мандату спријечили неколико покушаја преноса надлежности са Српске на ниво БиХ. Нису блокирали ништа, ниједан пројекат у Федерацији БиХ, иако су могли - рекао је Стевандић током скупштинске расправе о избору делегата из реда српског народа у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

--------

Посланици су одлучили да ће делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ из српског народа бити СНСД-ови Средоје Новић, Сњежана Новаковић Бурсаћ, Радован Ковачевић и Никола Шпирић и СДС-ов Желимир Нешковић.

Предсједник Комисије за избор и именовање Народне скупштине Републике Српске Илија Таминџија је, подносећи извјештај о гласању, рекао да су била 82 важећа и један неважећи листић.

Он је рекао да су сви посланици гласали, односно њих 83.

Комисија за избор и именовање НСРС утврђује резултате гласања, а додјелу мандата врши Централна изборна комисија БиХ којој ће бити послат извјештај о гласању. 

Посланик СНСД-а Денис Шулић рекао је да су за четири делегата ове странке из реда Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ гласали њихови коалициони партнери и партије са сједиштем у Српској, а не "Покрет за државу".

 -----------

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да ће сви посланици парламента имати право да гласају када је ријеч о избору пет делегата из реда српског народа у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

Предсједник скупштинске Комисије за избор и именовања Илија Таминџија каже да је обезбијеђена тајност приликом гласања које ће бити транпарентно, а да не би било евентуалних злоупотреба цијели процес биће контролисан, а гласачки листићи печатирани на лицу мјеста.

Посланици СНСД-а су као кандидате за делегате за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ из реда српског народа предложили Средоју Новића, Сњежану Новаковић Бурсаћ, Радована Ковачевића и Николу Шпирића, Бошка Томића, као и Данијелу Мрду, Вељка Марића, Младена Поповића, Небојшу Шешлију и Милоша Лукића.

Посланици СДС-а су као кандидате за делегате за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ из реда српског народа предложили Желимира Нешковића, Тамару Евђић и Стефана Игњатовића.

Посланици "Покрета за државу" су као кандидате за делегате за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ из реда српског народа предложили Војина Мијатовића и Александра Вуковића.

Посланици ПДП-а су као кандидате за делегате за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ из реда српског народа предложили Ненада Вуковића, Драгана Милановића и Јелену Елчију Јованић.

Скупштинска тачка - избор делегата у Вијеће народа Републике Српске повучена је са дневног реда, а о томе ће сутра Колегијум Народне скупштине утврдити приједлог дневног реда и термин одржавања нове посебне сједнице парламента Српске.

- Централна изборна комисија БиХ јуче је саопштила да рок, да би била правоснажна одлука о листама у Вијеће народа, истиче у поноћ, иако су листе Скупштине на вријеме достављене - рекао је предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић и додао да ће посебна сједница о избору делегата за Вијеће народа бити највјероватније одржана сутра, када истекне овај рок.

Претходно је Централна изборна комисија БиХ доставила Народној скупштини овјерене кандидатске листе за избор делегата у Дом народа из реда српског народа.

Усвојен је извјештај Комисије за избор и именовање о мандатима народних посланика.

Посланици ПДП-а Тања Вукомановић и СДС-а Мирјана Орашанин положили су посланичку заклетву.

Они су током прве посебне сједнице Народне скупштине Српске преузели мандат након што су га одбили ПДП-ов Драшко Станивуковић, те СДС-ови Милићевић Ђорђе и Петровић Љубиша.

Предсједник скупштинске Комисије за избор и именовања Илија Таминџија рекао је да су мандати Вукомановићевој и Орашаниновој додијељени у складу са Изборним законом БиХ као сљедећим квалификованим кандидатима на листама ПДП-а и СДС-а.

Посланичку заклетву положио је и посланик ПДП-а Небојша Дринић, јер то није учинио током претходне сједнице парламента Српске.

-----------------

На предложеном дневном реду је и избор потпредсједника Народне скупштине Српске.

Пред посланицима би требало да буде и избор Административне комисије Народне скупштине Српске.