latinica  ћирилица
02/12/2022 |  08:58 ⇒ 08:59 | Аутор: СРНА

"Дара из Јасеновца" приказан у Паризу

Филм "Дара из Јасеновца" Предрага Антонијевића приказан је у париском биоскопу "Гранд Рекс", гдје је наишао на изузетан пријем код публике.
Дара из Јасеновца (уступљена фотографија) -
Дара из Јасеновца (уступљена фотографија)

Предсједник француског Удружења "Дјеца Јасеновца" и организатор Давид Јаковљевић рекао је да је жеља била да се Французима, донекле, приближе страхоте кроз које су Срби, Јевреји и Роми пролазили у овом логору, напомињући да се у том успјело и да су утисци са пројекције изузетни.

Јаковљевић је навео да је одабрао биоскоп који прима 500 посјетилаца да би присутнима и на лицу мјеста приказао колику масу представља толики број људи, колико су усташе у једном дану заклале "прослављајући" тако католички Божић 1941. године.

- Намера нам је да страхоте Јасеновца уведемо у француске уџбенике, а материјал за одржавање конференција у заинтересованим школама већ је припремљен", рекао је Јаковљевић, преносе "Вечерње новости".

Јелена Раденковић, члан Удружења "Крагуји", које је помогло организацију, рекла је да је париска пројекција филма била изузетно дирљива.

- Неколико присутних није могло да издржи до краја и у сузама су напустили салу - рекла је Раденковићева.

Публици су се на пројекцији филма обратили и Јелена Бухач Радојчић, која је инспирисала режисера за лик Даре, као и Драган Често, који је у логору изгубио више од 70 чланова породице.

Директор Архива Војводине Небојша Кузмановић присутнима је подијелио шездесетак примјерака књиге "Усташка звјерства".