latinica  ћирилица
05/12/2022 |  09:17 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Културно вече у Козарској Дубици поводом Међународног дана лица са инвалидитетом (ВИДЕО)

У Козарској Дубици одржано је Културно вече на којој су наступила културно-умјетничка друштва из ове општине и Костајнице.
Културно вече у Козарској Дубици - Фото: РТРС
Културно вече у Козарској ДубициФото: РТРС

Циљ манифестације је указати на сложен положај слијепих и слабовидих лица.

Догађај је организован поводом Међународног дана лица са инвалидитетом.

У Дому културе представљене су поткозарске пјесме, пјесме на бас и сплетови поткозарских игара.

У културно-забавном програму учествовала су и лица која имају потешкоће с видом.

- На овакав начин је лијепа помоћ да се пружи. Људи који долазе да гледају осјећају задовољство што су помогли, а и ми који наступамо осјећамо задовољство јер смо допринијели да се помогне тој популацији - изјавила је предсједница Удружења жена "Јабука" Козарска Дубица Биљана Бабић.

- За њих је то веома позитивно, дајемо им вјетар у леђа, кажемо им "ви сте као и ми" и тако треба сви да се понашамо - рекла је Нада Кнежевић из Културно-умјетничког друштво "Дубичанке" Козарска Дубица.

Слијепа и слабовида лица желе да се унаприједи њихов положај у заједници. Ова популација налази се у изазовној социјално-економској ситуацији.

- Знамо и пјевати, играти, знамо бити весели, знамо се смијати, знамо бити тужни. Инвалидно лице пролази кроз један тежак период гдје би му требало посветити мало више пажње, дозволити да је укључено у рјешавање проблема - поручио је предсједник Међуопштинске организације слијепих и слабовидих Козарска Дубица – Костајница Драгомир Новаковић. 

Повећање права и социјалних давања кроз пројекте подршке лицима с инвалидитетом нагласак је дјеловања удружења која окупљају слијепа и слабовида лица.

- Настојимо да кроз различиту кампању укажемо да постојимо, да требамо још снажнију и квалитетнију подршку друштва. Ми сами треба да партиципирамо више и кроз инклузију и друге видове сарадње докажемо да смо мање-више пожељни и добри чланови друштва - нагласио је предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузић. 

Културно вече имало је и хуманитарни карактер. Средства од продатих улазница биће искоришћена за унапређење рада организације Козарске Дубице и Костајнице и куповину новогодишњих поклона.