latinica  ћирилица
05/12/2022 |  09:24 ⇒ 09:27 | Аутор: sputniknews.com

Пекинг: Сарадња Кине и Русије у енергетици заснована је на поштовању и узајамној користи

Кина и Русија су увијек сарађивале у области енергетике на основу узајамног поштовања и користи, изјавила је у понедјељак представница Министарства иностраних посклова Кине Мао Нин, одговарајући на питање новинара да ли Пекинг разматра могућност прикључивања споразуму о ограничењу цијена руске нафте.
Кинеска застава (Фото: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT, илустрација) -
Кинеска застава (Фото: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT, илустрација)

- Нафта је један од основних свјетских производа и заштита безбједности глобалног снабдијевања енергентима има првостепени значај. Сматрамо да све стране треба да предузму конструктивне напоре у том циљу - рекла је Мао Нин, одговарајући на питање како ће одлука о ограничењу цијена руске нафте утицати на свјетско тржиште и глобалну енергетску безбједност.

Нафтне санкције земаља Запада ступиле су на снагу јутрос.

Европска унија престаје да купује руску нафту која се превози морем, а земље Велике седморке, Аустралија и Европска унија уводе ограничење цијена на нафту која се из Русије превози морем на 60 долара по барелу.

Русија је главни испоручилац нафте Европи, покрива око 20 одсто њених потреба за том сировином.

Алијанса ОПЕК плус је у недјељу одржала састанак уочи ступања ограничења на снагу. Одлучено је да се сачувају постојеће квоте за производњу нафте.

Потпредсједник руске Владе Александар Новак је, коментаришући одлуку и предстојећи ембарго, рекао да Русија неће прихватити ограничење цијена нафте, чак и ако због тога буде морала да смањи производњу.

Он је додао да таква ограничења представљају мијешање у тржишне инструменте и да је Русија спремна да сарађује само с оним потрошачима који буду радили у складу с тржишним условима.