latinica  ћирилица
05/12/2022 |  10:48 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Загреб: Дојаве о бомби стигле у Владу Хрватске и већину државних институција

Јутрос су у Владу Хрватске, судове и већину државних институција стигле дојаве о бомби, електронским путем, у виду претећих мејлова.
Полиција Хрватске (Фото:twitter.com/mup_rh) -
Полиција Хрватске (Фото:twitter.com/mup_rh)

Дојаве о бомбама примило је више судова на подручју Загреба, Вараждина, Дубровника, Сплита, Пуле. У току је евакуација запослених.

Нешто прије 10 сати због дојаве о постављеној експлозивној направи испражњена је и зграда вараждинског суда. У згради су смјештени жупанијски, општински, трговачки и прекршајни суд и у ово је вријеме била пуна. У једној од судница у току је била расправа за убиство и четири покушаја убиства у ромском насељу Параг у Међимурју за које су оптужени Нино и Марио Балог.

У току је претраживање зграде и не зна се хоће ли суд данас наставити с радом.

Око 9.30 сати, у Загребу, стигле су дојаве да су у зграде судова на Зрињевцу постављене бомбе. Претеће упозорење добили су Врховни суд који се налази у згради у Амреушевој те Високи казнени суд и загребачки Жупанијски суд који се налазе у згради на Зрињевцу, а дојаве су наводно упућене имејлом. Обје зграде су евакуисане, те би полиција убрзо требало да спроведе истрагу, јавља РТС.

Полиција у Загребу је навела да јој је јутрос у року од само 20 минута дојављено о постављању експлозивних направа на више локација у главном граду, због чега су у току провјере.

Медијима је потврђено да је дојава стигла и суд у Пули о постављеној експлозивној направи.

Из Полицијске управе Пула су саопштили да су на све локације упућени полицијски службеници противексплозивне заштите како би провјерили истинитост дојаве и предузели друге радње из својих надлежности. 

Запослени сплитског Општинског и Жупанијског суда, те Општинског и Жупанијског државног тужилаштва, њих неколико стотина, евакуисано је из зграда због дојаве о постављеној бомби.

Из Жупанијског суда су саопштили да су дојаву о бомби примили на мејл адресу у 9.24 часова, а порука је гласила "Рушиће се зграде. Немојте ово занемарити. Бомба је постављена".

У дојави није наведено гдје је бомба постављена, па се претпоставља да је мејл послан на више адреса. Специјализоване полицијске јединице са обученим псима прегледају просторије ових институција, а сви запослени су евакуисани, пише портал Индекс.