latinica  ћирилица
05/12/2022 |  15:38 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

ЦИК признао спорни глас за Дом народа; О петом делегату из Српске одлучиће жријеб (ВИДЕО)

Централна изборна комисија је на данашњој сједници донијела одлуку о томе да се призна спорни 12 глас за ПДП-овог Ненада Вуковића. То значи да ће о петом делегату из Републике Српске у Дому народа одлучити жријеб.

Жријеб ће одлучити да ли СНСД добити четвртог делегата у Дому народа ПС БиХ или ће опозиција из Српске добити другог.

ЦИК је саопштио да је листић на којем је било прекрижено име Ненада Вуковића, а не квадратић ипак исправан и да према томе Ненад Вуковић има 12 гласова, колико и СНСД-ова Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Против одлуке су гласали чланови комисије Владо Рогић и Ирена Хаџиабдић, док су остали подржали приједлог којим се признаје глас за листу ПДП-а.

Рогић је изјавио да се листић из Народне скупштине Републике Српске на којем је прекрижено име једног кандидата за делегата у Дом народа парламента БиХ не може сматрати важећим.

- Када погледате и добну и образовну структуру гласача, јасно се закључује да онај ко је прекрижио овај гласачки листић неће да изабере тог кандидата - рекао је Рогић.

Хаџиабдићева је подсјетила да су инструкције за утврђивање да је гласачки листић ваљан врло јасне и да су народне посланике о томе упознали и предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић као и предсједник Комисије за избор и именовања.

- Ово нису обични избори за просјечног бирача. Ово су избори који се организују у Народној скупштини по строго прописаном поступку, гдје су бирачко тијело 83 посланика који знају како се испуњава листић - истакла је Хаџиабдићева.

Жалбу на ову одлуку је могуће упутити Апелационом вијећу Суда БиХ.