latinica  ћирилица
06/12/2022 |  12:29 ⇒ 17:39 | Аутор: Агенције

Фон дер Лејенова: Надамо се да ће БиХ добити кандидатски статус

ЕУ много интензивније ради на западном Балкану и надам се да ће БиХ добити кандидатуру за чланство у ЕУ, рекла је данас Урсула фон дер Лајен, предсједница Европске комисије уочи почетка Самита ЕУ и западног Балкана у Тирани.
Урсула фон дер Лајен (Фото: EPA-EFE/JULIEN WARNAND, илустрација) -
Урсула фон дер Лајен (Фото: EPA-EFE/JULIEN WARNAND, илустрација)

- Надам се да ће Савјет прихватити наш савјет да се БиХ додијели кандидатски статус и драго ми је да су Сјеверна Македонија и Албанија у самом средишту претприступног процеса. Коначно су се на западном Балкану покренуле ствари - рекла је фон дер Лејенова.

Она је, међутим, поновила став ЕУ да је на самим земљама колико ће се брзо кретати ка чланству, наводећи примјере земаља којима је за то требало неколико година, а неке ни након више деценија нису успјеле да уђу у ЕУ.

Она је рекла да Русија и Кина покушавају да утичу на западни Балкан, али да су највећи инвеститори из ЕУ, те је позвала је земље западног Балкана да саме одлуче на чијој су страни.

Она је на питање аустријског новинара о проблему миграција које према ЕУ долазе са западног Балкана, истакла да је Аустрија посебно тешко погођена овим проблемом.

- Видимо да су се илегалне миграције са западног Балкана утростучиле у односу на прошлу годину. Миграције се једноставно морају довести у ред, и ми тијесно сарађујемо с Аустријом на овом проблему - рекла је она.