latinica  ћирилица
06/12/2022 |  18:35 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Правни тим СНСД-а доставља кривичну пријаву против пет чланова ЦИК-а (ВИДЕО)

Правни тим СНСД-а подноси жалбу Апелационом вијећу Суда БиХ на одлуку Централне изборне комисије БиХ да призна спорни глас за делегате Дома народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске.
ЦИК - Фото: РТРС
ЦИКФото: РТРС

Спремне су и кривичне пријаве против пет чланова ЦИК-а који су злоупотријебили положај.

Због поновних манипулација изборима, из Српске најављују враћање изборног процеса у републичке институције. За почетак, приједлог је да се озакони да Српска издаје сертификате за изабране представнике.

Централа изборна комисија је украла СНСД-у делегатски мандат у Дому народа БиХ, поништавајући одлуку Комисије за именовања Народне скупштине.

Прогласила је важећим листић који је неправилно испуњен и тако глас дала делегатској листи ПДП-а. Због манипулације ЦИК-а изборном вољом, СНСД подноси жалбу Апелационом вијећу Суда БиХ и кривичне пријаве против пет чланова.

- Они су рекли да се наводно види очигледна воља гласача изражена на листићу. Ја питам како се види ако је осам чланова Комисије за избор и именовање НСРС јасно гласало против тога да се види та воља и гласало да је тај гласачки листић неважећи. И посланици СДС-а и Листе за правду - наводи Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

Једини глас у корист спорног листића био је ПДП-ов, а одлуком ЦИК-а  12. глас добио ПДП-ов Ненад Вуковић колико има и СНСД-ова Сњежана Новаковић Бурсаћ.

У ПДП-у о ЦИК-у сада мисле другачије. Кажу да поступају исправно и да имају право да контролишу Комисију за именовања Народне скупштине.

- ЦИК напросто није могао јуче другачије да уради него што је урадио. Исправио је неправду, грешку коју је направила Комисија за избор у Народној скупштини - тврди Игор Црнадак, потпредсједник ПДП -а.

Ако је повријеђен поступак избора делегата у НС, ЦИК је имао могућност да наложи да се процедура избора понови, не и да мијења одлуку скупштинске комисије. Умјесто тога, листић на којем је знаком икс прекрижена кандидатска листа, а не квадратић поред листе, ЦИК је прогласио важећим. Упркос чињеници да крши одредбу изборног закона у којој је јасно исказано да такав листић није валидан.

- То што ЦИК није посегао за овом одлуком да се пониште избори говори о томе да је ЦИК дубоко инволвиран у политичке процесе и да држи страну странака које су га изабрале - категоричан је Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

- Једна губитничка група и коалиција гдје се ради о члановима СДА, ДФ-а, СДС-а, ПДП-а, повлачи свој посљедњи очајнички покушај да утиче на неке процесе у БиХ освећујући се тиме грађанима Републике Српске који су јасно гласали за СНСД и владајућу коалицију - додаје Ковачевић.

Из Српске и најава захтјева враћања изборног процеса у републичке институције. На првом мјесту, иницираће да се озакони да Бањалука, а не Сарајево, издаје сертификате за изабране представнике.

- Јер сви који се бирају бирају се на територији Републике Српске, и члан Предсједништва из Српске и посланици у Парламентарној скупштини и у НСРС непосредно и посланици у Дому народа Парламентарне скупштине такође у НСРС посредно, али и даље са територије Републике Српске - каже Стевандић.

- Неће се дозволити да нам наше делегате у дому народа БиХ бира ЦИК у Сарајеву. Тих пет људи који хоће да буду јачи од демократског капацитета Републике Српске. Стога треба рећи да је кључни задатак да изборни процес у Српској проводи изборна комисија Републике Српске - истиче Сташа Кошарац, члан Предсједништва СНСД-а.

Ако Апелационо вијеће Суда БиХ, након разматрања жалбе СНСД-а, потврди да је листић важећи, о петом делегату одлучиће ЦИК жријебањем.

Бираће се између Сњежане Новаковић Бурсаћ из СНСД-а и Ненада Вуковића из ПДП-а, јер су кандидатске листе чији су носиоци, одлуком ЦИК-а, добиле исти број гласова.