latinica  ћирилица
07/12/2022 |  18:05 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

Опљачкана и девастирана Саборна црква у Мостару; Десети напад ове године (ВИДЕО)

Саборна црква Свете Тројице у Мостару ноћас је поново опљачкана и девастирана. Покидани су сви каблови за електричну енергију.
Саборна црква Свете тројице у Мостару - Фото: РТРС
Саборна црква Свете тројице у МостаруФото: РТРС

Старјешина Саборне цркве Душко Којић каже да страхује за своју, али и безбједност српске заједнице и храма у Мостару. И ово није прва крађа. Којићу је раније опљачкан стан, а Саборна црква, од почетака године, чак 10 пута.

Из Епархије захумско-херцеговачке и приморске кажу да је ово напад и на живот, безбједност, духовни и културни идентитет Срба у Мостару и Херцеговини.

Опљачкана и девастирана црква - потресан призор јутрос су затекли старјешина Саборне цркве Душко Којић, мајстор који је постављао каблове на цркви, али и сви други који су послије дошли.

На Којићев позив одмах је стигла и полиција. И раније је, каже, тражио заштиту и састанак да се види о чему је ријеч, али да његове молбе до сада нису биле услишене и да су се завршавале на обећањима.

Свештенство, монаштво и вјерници ове епархије позвани су да на Светој архијерејској литургији у петак у 10 часова пруже подршку мостарској Црквеној заједници.

Епархија захумско-херцеговачка: "Најоштрије осуђујемо вандалски чин пљачке Саборне цркве Свете Тројице. Позивамо јавност да покаже солидарност и одговорност реагујући на одговарајући начин."

Осуде вандалског чина стижу и од највиших званичника Српске. Овакав напад изазвао је оправдан страх и забринутост свештенства и цијеле српске заједнице у Мостару - порука је из Српске.

- Овакви напади угрожавају суживот у Мостару, јер шаљу поруку Србима да за њих нема живота у Федерацији. Позивам све надлежне институције да што прије открију и оштро санкционишу починиоце - ријечи су предсједника Српске Милорада Додика.

- Разбојнички напади на имовину Српске православне цркве у Мостару, попут овог који је нажалост само један у низу, евоцирају тешке успомене на период током којег је Саборна црква срушена, а локални Срби масовно протјерани из овог града - наводи Жељка Цвијановић, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ.

Осуда стиже и из Руске амбасаде у БиХ. Наводе да су сличне провокације према вјерским објектима, без обзира на њихову мотивацију, апсолутно неприхватљиве јер се тичу дубинских осјећања људске свијести и идентитета.

Случајно или не, нико од званичника града Мостар није дошао у посјету Саборној цркви након инцидента.