latinica  ћирилица
07/12/2022 |  18:38 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

Хоће ли након захтјева Владе Српске, Савјет министара одобрити извоз вишка пелета? (ВИДЕО)

Након захтјева Владе Републике Српске произвођачи пелета чекају на одлуку Савјета министара да им дозволи извоз вишка пелета на 60 дана.
Пелет - Фото: РТРС
ПелетФото: РТРС

Добили су потврду да ће Министарство спољне трговине и економских односа захтјев прихватити и предложити Савјету министара на одлучивање.

Произвођачи пелета док чекају коначни исход, кажу, домаће тржиште подмирено, извоз неопходан.

Некада најисплативији енергент за хладне зимске дане, грађани су у овој години плаћали по дупло вишој цијени, све док је Влада Републике Српске није ограничила на 560 марака по тони. Данас, они произвођачи пелета са којима смо ступили у контакт тврде - домаће тржиште је подмирено.

- Цијена пелета у Фабрици је 480 марака плус ПДВ. Потражња је знатно мања него што је производња. Око 1.000 тона имамо на лагеру - наводи Михајло Рађеновић из фабрике "Биоконцепт" из Новог Града.

Слично причају и други произвођачи пелета у Српској.

У телефонском разговору кажу - залихе се гомилају, а унапријед потписани уговори са иностраним партнерима стоје јер је забрана извоза још на снази.

- Ми имамо авансну уплату која нам стоји сад ће већ скоро годину дана и неко нам забрани извоз пелета. Нажалост, имамо велики проблем због тога - каже Зоран Суботић, директор фирме "Агрофлора", Козарска Дубица.

Када се дозволи извоз, не може се постићи цијена од раније, тврде произвођачи. До само прије пар мјесеци пелет ван граница БиХ достизао је цијену од 600 до 800 евра по тони, данас, незванично, инострани купци плаћају од 350 до 400 евра.

Став Привредне коморе Републике Српске је да се прекине забрана извоза пелета и раније него што то одлука налаже.

- Потребно је омогућити да овај мјесец децембар још увијек има одређене тражње, да се искористи да се произвођачи пелета на неки начин доведу у позицију да поправе своје пословање - истакао је Лазо Шиник, секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори Републике Српске.

Влада Републике Српске направила је први корак. Затражила је од Савјета министара да дозволи извоз пелета на 60 дана.

За министра спољне трговине и економских односа Сташу Кошарца захтјев је прихватљив. Од влада Српске и Федерације тражиће и приједлог за дефинисање извозних квота.

- Тај посао дефинсиања, услова и критерија извозних квта је сложен али у сваком смислу ријечи мислим да је значајно и важно дати допринос напорима владе Републике Српске и њеном приједлогу да ако произвођач 50 одсто своје производње пласира на домаће тржиште да му се оних других 50 одсто омогући да обавља спољно - трговински проме. Мислим да је то рационалан приједлог Владе Републике Српске који ћемо сигурно прихватити и предложити другима на одлучивање - каже Кошарац.

А док коначна одлука не буде донесена, пелет на тржишту у Српској контролише инспекција. Кажњавани су произвођачи због непоштивања уредбе о ограничавању цијене али и по другим основама.

- Важно је поменути да је у тим контролама одузето више од 30 тона пелета који је прометован без документације о поријеклу - наглашава Радивоје Гаврић, главни тржишни Републички инспектор.

А док инспекцијски органи Српске настављају контроле на терену, произвођачи пелета чекају нову одлуку о извозу пелета.