latinica  ћирилица
08/12/2022 |  14:16 ⇒ 14:49 | Аутор: СРНА

Социјалдемократе позвале на додјељивање кандидатског статуса БиХ

Социјалисти и демократе у Европском парламенту позвали су да се додијели кандидатски статус БиХ, уколико власти на нивоу БиХ спроведу неопходне реформе са циљем трансформисања БиХ у "потпуно функционалну земљу која има европску будућност", наводи се у декларацији усвојеној на Самиту социјалдемократа у ЕУ и западног Балкана у Бечу.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Лидери су потврдили пуну подршку чланству земаља западног Балкана у ЕУ и позвале на убрзање процеса приступања земаља региона Унији.

Декларација позива и на прогресиван и инклузиван процес проширења, који ће бити усредсређен на демократију, мир и напредак, али и на друштвену инклузију, зелену економију, те учешће жена и младих.

У документу се истиче да је циљ социјалдемократа "пуноправно чланство свих земаља западног Балкана у ЕУ".

На самиту у Бечу окупили су се лидери и високорангирани политичари земаља западног Балкана које желе да се придруже ЕУ.

Портал Европски западни Балкан наводи да су у Бечу, између осталих, били присутни премијер Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски, предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.

Током састанка поздрављен је почетак преговора о приступању Албаније и Сјеверне Македоније.

Када се ради о Србији, социјалдемократе изразиле су жаљење због несугласица у подручју владавине права и недостатка напретка у спровођењу реформи у вези са европском будућношћу Србије.

У декларацији је наглашена важност сарадње са "прогресивним партнерима на западном Балкану" на путу ка ЕУ.

Посланици су поздравили резултате Самита ЕУ - западни Балкан у Тирани, нарочито споразум о ромингу, али су позвали на амбициозније кораке у будућности.

- Земље западног Балкана, које већ дуго желе да се придруже ЕУ, заслужују пуну подршку у процесу реформи, како би могле да се што прије придруже Унији. Даља одгађања само ће повећати фрустрацију међу грађанима и учинити регион рањивијим, јер ће други актери, укљућујући Русију и Кину, бити ту да попуне вакуум - изјавио је посланик Гарсија Перез.

Њемачки посланик Андреас Шидер рекао је да ЕУ неће бити комплетна без западног Балкана, те да ће и Унија имати користи од стабилног и напредног региона.

Он је нагласио да је јасно да успјех процеса проширења зависи од земаља које теже ка придруживању "европској породици".

- Они морају да се одлуче за јасне проевропске изборе. Политички спорови и етничке подјеле често успоравају напредак реформи везаних за ЕУ - додао је Шидер.