latinica  ћирилица
09/12/2022 |  18:28 | Аутор: СРНА

Лукић: Власт тражи да се уважавају уставне надлежности Српске

Владајућа политичка коалиција у Републици Српској само тражи да се уважавају уставне надлежности овог ентитета, да се не отимају и да јој се врате надлежности које неуспјешно обављају органи БиХ, изјавио је професор на Правном факултету Радомир Лукић.
Радомир Лукић - Фото: РТРС
Радомир ЛукићФото: РТРС

Коментаришући коминике, Лукић је за Срну рекао да је Управни одбор Савјета за имплементацију мира, као извршни орган тијела који није дио Мировног споразума, органа који се сам наметнуо за врховног арбитра дешавања у БиХ и одређивања њене судбине, то још једанпут учинио.

- Ако Управни одбор ПИК-а позива водеће политичке снаге, односно владајућу коалицију у Републици Српској да престане са наводним сецесинистичким дјеловањем, требало би га подсјетити да овај политички блок само тражи да се уважавају уставне надлежности Српске - рекао је Лукић, који је професор на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, права примједба била би упућена Управном одбору ПИК-а да не унитаризује БиХ, да не одузима посао и надлежности народима БиХ и њеним органима, да се не идентификује са њима и да их не замијењује.

У питањима државне својине, Лукић је истакао да ПИК и његов Управни одбор треба да се уздрже од давања директива високом представнику, који их послије извршава, као и да се високи представник уздржи од издавања директива Уставном суду БиХ о томе како треба да буде ријешена та материја.

Према његовим ријечима, питање државне имовине у БиХ је у највећој могућој мјери ријешена.

- Одлуке Уставног суда су такве да БиХ додјељује надлежности које не постоје и не могу се наћи у уставном тексту, те према томе, ово је још један начин да се покушају поништити расподјеле надлежности извршене између централних институција БиХ и ентитета, која је извршена Уставом. Утолико, ова врста надлежности не постоји и Уставни суд није овлашћен да је креира нити да измишља оно чега нема у Уставу - поручио је Лукић.

Када је ријеч о слободи штампе, као једној од основних слобода сваког демократског друштва, Лукић је истакао да свугдје мора да постоји одређена врста мјере, те додао да лаж никада не може да буде проглашена за истину, макар је као такву проглашавала и средства јавног информисања.

- И новинари морају да одговарају за све оно што у њиховом извјештавању није истинито, све што је лажно, бомбастично, сензационалистичко и подривачки усмјерено ка значајним политичким људима, значајним политичким снагама - рекао је Лукић.

Он је додао да такав однос треба да буде не само према обичном грађанину, већ и према овим снагама.