latinica  ћирилица
22/12/2022 |  12:58 | Аутор: СРНА

ЦИК БиХ: Могућа жалба на одлуку о спорном листићу

На данашњу одлуку Централне изборне комисије БиХ којом је поново признала спорни гласачки листић из Републике Српске за избор делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, постоји могућност жалбе у року од два дана од дана пријема одлуке, саопштено је из ЦИК-а БиХ.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

- Додјелу мандата у Дом народа Праламентарне скупштине БиХ из Републике Српске ЦИК БиХ извршиће након правоснажности напријед наведене одлуке на коју се може изјавити жалба Апелационом одјељењу Суда БиХ путем ЦИК-а БиХ у року од два дана од дана пријема одлуке - додаје се у саопштењу.

Подсјећамо, ЦИК је данас у поновљеном поступку донио одлуку о утврђивању резултата посредних избора у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске.

Према усвојеној одлуци, кандидатска листа предлагача Дениса Шулића није освојила ниједан глас, кандидатска листа предлагача Ранке Перић Ромић освојила је 12 гласова, а кандидатска листа ПДП-а освојила је 12 гласова.

Кандидатска листа предлагача Милана Радовића освојила је 16 гласова, листа предлагача Ање Љубојевић освојила је 13 гласова, предлагача Игора Жунића 14 гласова, предлагача Саше Грбића освојила је два гласа и кандидатска листа предлагача Младена Илића освојила је 14 гласова, прецизирали су из ЦИК-а.

ЦИК је резултате посредних избора за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске утврдио на другој данашњој сједници простом већином. На данашњој првој сједници одлука није могла бити донесена јер, да би била валидна, неопходно је било да је подрже двије трећине чланова ове институције.

ЦИК је ову одлуку усвојио упркос томе што је Суд БиХ донио рјешење у којем је навео да ЦИК то није могао да уради.