latinica  ћирилица
27/12/2022 |  09:37 ⇒ 22:11 | Аутор: РТРС

НСРС: Усвојен сет закона о повећању плата у јавном сектору

Народнa скупштинa Републике Српске вечерас је, на петој посебној сједници, усвојила сет закона о повећању плата у јавном сектору Републике Српске. Након гласања о овом сету закона, о којем је вођена обједињена расправа, сједница је настављена расправом о Приједлогу закона о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској - по хитном поступку.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Премијер Српске рекао је да би мјера подршке незапосленом родитељу четворо и више дјеце, у складу с којом ће родитељ који одлучи да брине о дјеци имати право на мјесечну плату од најмање 750 КМ, требало да подстакне ново рађање у Српској.

- Жеља је да се роди становник више, те да подстакнемо младе родитеље који имају двоје или троје дјеце, да дођу на четворо -  рекао је Вишковић.

Приједлог закона о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској предвиђа да родитељ који одлучи да брине о дјеци има право да прима плату од најмање 750 КМ мјесечно, рекла је представник Министарства породице, омладине и спорта Јелена Куртиновић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да је популациона и демографска политика питање свих питања за Републику Српску, која је због негативног природног прираштаја дужна да се на том плану активније побрине за своју и будућност своје дјеце и нових нараштаја.

---

НСРС вечерас је усвојила сет закона о повећању плата у јавном сектору Републике Српске.

По хитном поступку посланици су усвојили Закон о измјенама Закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Српске, Закон о платама запослених у јавним службама Српске, Закон о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда Српске, те Закон о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у Српској.

Усвојени су и Закон о измјенама Закона о платама запослених у области културе Српске, Закона о измјенама Закона о платама запослених у органима управе Српске, Закон о измјенама Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова Српске, те Закон о измјенама Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске.

---

Видовићева је рекла је у завршној ријечи о усвојеном сету закона о измјенама закона о платама у јавном сектору, да је Српска током године усмјеравала приходе према становништву да би били сузбијени негативни ефекти инфлације.

Истакла да су током године у више наврата повећаване плате, те да се то вршило и кроз пореске олакшице послодавцима.

- Просјечна плата у новембру већа је за 20,6 одсто у односу на новембар 2021. године. То је званични статистички податак - истакла је Видовићева. Она је рекла да је Влада Српске становништву подијелила 625 милиона КМ за плате, пензије, социјална и борачка давања.

Видовићева је рекла да инфлација у новембру износи 14,7 одсто и мања је него у Федерацији БиХ. Она је истакла да ће пензије у Српској у наредној години бити повећане од 13 до 14 одсто. Видовићева је рекла да је јавни дуг Српске пет милијарди и 64 милиона КМ и износи 36,1 одсто БДП-а.

- Република Српска није презадужена - рекла је Видовићева.

---

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће у јавност изаћи са именима и временским периодом у којем су одређени појединци били запослени у јавном сектору, а нису долазили на посао.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да се сетом предложених измјена закона о платама од наредне године жели постићи повећање плата од пет одсто свим запосленим у јавном сектору, чија је плата мања од просјечне плате од 1.211 КМ.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је у да је Влада током протекле четири године направила добре резултате, да је дошло до повећања плата од 39,8 одсто, покривености увоза извозом, те раста индустријске производње.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да је предложено повећање плата запосленим у јавном сектору од пет одсто наставак реализације договора Владе Српске са синдикатима, те да очекује да ће плате и у наредном периоду бити повећаване.

Посланик СДС-а Желимир Нешковић поздравио је повећање плата, посебно у јавном здравству Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић рекао је да је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о високом образовању скинут са дневног реда који је проширен тачком избор и именовање у вези са избором потпредсједника Владе Српске.

Навео је да ће скупштинске тачке, које се односе на повећање плата у јавном сектору, бити разматране обједињено, као и тачке које се тичу новчане подршке незапосленим родитељима четворо и више дјеце.

- Дан за гласање биће по окончању расправе о свим тачкама дневног реда, осим у тачкама од један до осам које су обједињене, као и тачке девет до 12, те 13 до 18 за које је Влада тражила да изјашњавање буде одмах након завршетка расправе - појаснио је Стевандић.

Скупштина је констатовала оставке два министра у Влади Српске - Драгослава Кабића са позиције министра рада и борачко-инвалидске заштите и Даде Догана са позиције министра породице, омладине и спорта.

-------

На дневном реду је укупно 29 тачака које ће углавном бити разматране по хитном поступку, да би наведени акти ступили на снагу 1. јануара.

Посланици ће по хитном поступку разматрати и Приједлог закона о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у складу с којим ће родитељ који одлучи да брине о дјеци, имати право да прима плату од 750 марака са плаћеним порезима и доприносима, што ће му омогућити и испуњавање услова за пензију.