latinica  ћирилица
04/01/2023 |  12:25 ⇒ 13:19 | Аутор: РТРС

Шмит писао званичницима Српске поводом 9. јануара

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит, којег Српска не признаје као високог представника у БиХ, послао је данас писмо званичницима Републике Српске у којем их је упозорио да је прослава Дана Републике, 9. јануара, како је навео неуставна и да не симболизује мултиетничност.
Кристијан Шмит - Фото: РТРС
Кристијан ШмитФото: РТРС

Писмо је послано предсједнику Републике Српске Милораду Додику, премијеру Радовану Вишковићу, те предсједнику Народне скупштине Српске Ненаду Стевандићу.

- Пишем Вам поводом најављеног обиљежавања Дана Републике Српске, 9. јануара. Уставни суд БиХ је у низу одлука утврдио да је проглашење 9. јануара Даном Републике Српске неуставно. Ове одлуке су коначне и обавезујуће и морају се поштовати. Сви јавни органи и сви јавни званичници у БиХ имају обавезу придржавати се уставног поретка БиХ - наводи Шмит.

Уставни суд БиХ у својој је одлуци, каже Шмит, навео да обиљежавање Дана Републике Српске 9. јануара "не симболизује колективно, заједничко сјећање, које доприноси јачању колективног идентитета као вриједности од посебног значаја у мултиетничком друштву, заснованом на поштивању различитости као основне вриједности модерног демократског друштва".

- То не само да угрожава владавину права, већ и изградњу повјерења те није у складу с европским вриједностима инклузивности, толеранције, правде, солидарности и недискриминације. Оба ентитета и дистрикт Брчко су мултиетнички и стога сви њихови празници треба да повезују људе, а не да их дијеле - истиче Шмит у писму и додаје да Дејтонски мировни оквир "захтијева међусобно поштовање и разумијевање".

Шмит у писмо наводи да би одговорни лидери из свих нивоа власти требали заједно радити на том циљу, како би у законском оквиру пронашли начин да се обиљежавања организују без дискриминације и инклузивности.

- Поштивање уставног поретка земље и допринос друштву заснованом на европским вриједностима су темељ каменац одрживог мира, стабилности и напретка у БиХ - додаје Шмит на крају писма које је упућено и члановима Предсједништва БиХ, Жељки Цвијановић, Жељку Комшићу и Денису Бећировићу.