latinica  ћирилица
19/01/2023 |  18:31 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Због изливања Лима ванредна ситуација у Рудом; Угрожена четири насеља (ВИДЕО)

Због изливања ријеке Лим из корита у Рудом су угрожена четири насеља уз ријеке Лим и Увац. У том дијелу општине проглашена је ванредна ситуација.
Поплавa - Рудо - Фото: РТРС
Поплавa - РудоФото: РТРС

У Фочи су све службе на опрезу, Дрина и Ћехотина су у благом порасту, за сада без пријетњи од изливања. Ниво Дрине и Рзава у Вишеграду није забрињавајући. У општини Рудо, Лим се излио на подручју Старог Рудог, Јелића, Мрсова и Обрвене, дугом седам километара. Све расположиве снаге су на терену. Према информацијама из Црне Горе и Србије ниво Лима се не смањује.

Тренутно је угрожено пет кућа и висећи мост.

У Фочи, прате ситуацију због благог пораста Ћехотине и Дрине. Претходна ноћ је била критична, али је успјешно преброђена.

У сталној су комуникацији са Хидроцентралом "Мратиње" у Црној Гори. Охрабрује метеоролошки билтен који најављује да би код нас и у Црној Гори, киша требало да пређе у сусњежицу.

- Не би требало да дође до излијевања ништа не смијемо препустати случају и даље смо у стању приправности 24 часа - истакао је Милош Јакић шеф Одсјека цивилне заштите општине Рудо.

Превентивно заједничко дјеловање републичких и општинских институција је начин рада и за наредни период, истакнуто је на састанку министра унутрашњих послова Синише Карана са руководством општине Фоча и Републичке управе цивилне заштите.

Ова ситуација показала је да је Фоча једна од најризичнијих општина када је ријеч о одбрани од поплава и да је најважније да се почне са спровођењем пројеката изградње обалоутврда.

- У ситуацији када је дошло до непогоде треба предузети све мјере и употријебити материјална и оперативна средства на спречавању и елиминисању посљедица, односно ако дође до посљедица да их смање како би живот могао да се настави понашања свих субјеката заштите и спасавања у Републици Српској - истакао је Каран.

У ХЕ на Дрини у Вишеграду кажу да је све под контролом што се тиче ријеке Дрине. Спремно су испратили проток воде од 2.200 кубика.

И ово је показатељ да уз добру координацију не може бити пропуста – каже министар Саво Минић који се у све то увјерио и на састанку са надлежнима у Вишеграду. Истакнут је значај израде дугорочнијег плана дјеловања у ванредним ситуацијама.

У Трнову ће сутра престати да важи ванредно стање, које је у овој општини било на снази због обилних падавина и излијевања ријеке Жељезнице.

Ниво ријеке је нормализован, а вода се повукла са локација на којима су насипи претходног дана пробијени. То је министру унутрашњих послова Синишу Карану пренио начелник Драгомир Гаговић.