latinica  ћирилица
20/01/2023 |  20:54 ⇒ 20:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Лајчак: Разговори о нормализацији односа на основу приједлога ЕУ, ускоро настављамо

Специјани изасланик ЕУ Мирослав Лајчак саопштио је вечерас да је заједно са изасланицима Француске, Њемачке, Италије и САД посјетио Београд и Приштину како би разговарали о даљим корацима ка нормализацији односа на основу приједлога ЕУ што, како је нагласио, значи пуну примјену свих постигнутих споразума.
Мирослав Лајчак (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg) -
Мирослав Лајчак (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg)

Лајчак је на Твитеру најавио да планира да ускоро настави са разговорима.

- Заједно са главним спољнополитичким савјетницима Француске, Њемачке и Италије и замјеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром отпутовао сам данас на КиМ и Србију да разговарамо о корацима ка нормализацији њихових односа на основу нашег приједлога. То такође значи пуну примјену свих споразума. Планирам да ускоро наставим наше разговоре - поручио је Лајчак на Твитеру.

У Београд и Приштину данас су заједно са Лајчаком допутовали специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, савјетник за спољну политику и безбједност њемачког канцелара Јенс Плетнер, савјетник за спољну политику предсједника Француске Емануел Бон и савјетник за спољну политику и безбједност премијерке Италије Франческо Тало.

Након састанка са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, Лајчак је рекао да састанак са њим није био лак, као и да је од њега очекивао више разумијевања за приједлог ЕУ за нормализацију односа са Београдом.

Лајчак је, након разговора са предсједником Србије Александром Вучићем, рекао да је имплементација и оснивање Заједнице општина са већинским српским становништвом кључна и нагласио да су уверени да је њемачко француски план који су представили у септембру најбољи начин да се успоставе односи Србије и КиМ и европске интеграције региона.

Он је оцијенио да је Вучић показао одговоран приступ и вољу да донесе тешке одлуке у интересу мира и европске перспективе за Србију.