latinica  ћирилица
22/01/2023 |  16:15 ⇒ 23:17 | Аутор: РТРС

Поплаве, а потом и снијег оковали гатачка села до којих нема алтернативних путева (ВИДЕО)

Ријеке се повлаче у корита па се ситуација стабилизује на цијелом подручју Републике Српске.
Гацко - Фото: РТРС
ГацкоФото: РТРС

Ниво Дрине је у опадању, док је Сава у благом порасту, али испод или на коти редовне одбране од поплава, која је на снази на подручју Градишке и Семберије.

Вода се дјелимично повукла, али су у блокади и даље мјештани села Луковице код Гацка. Вода из гатачког поља слила се у церничко и блокирала пут и према селима Заградца и Кључ.

На осталим путевима механизација чишти снијег, који се због пада температуре леди. Возачи се упозоравају да не крећу на пут без зимске опреме.

На Мајевици и у Семберији снијег се топи. Водостај Саве, која се дијелом излила на пољопривредно земљиште у небрањеном мјесту Нови, у протекла 24 часа порастао је за 112 центиметара. За сада не пријети стамбеним објектима .

У Градишци је ниво Саве пет центиметара изнад коте редовне одбране од поплава. Вода се и даље налази у небрањеном дијелу, али опасности од поплава на осталом подручју нема. Ситуација се стабилизује на цијелом подручју Српске.

Оружане снаге примиле су захтјев Републичке управе цивилне заштите за помоћ при санацији моста на Лиму у насељу Мрсово у Рудом и размотрају могућност за постављање понтонског моста.