latinica  ћирилица
23/01/2023 |  08:55 ⇒ 09:13 | Аутор: РТРС

У Токију одржан инвестициони семинар о могућностима улагања у БиХ

Амбасада Босне и Херцеговине у Јапану, у сарадњи са SBG /Samurai Business Guild/ привредном асоцијацијом из Јапана, и подршку Агенције за промоцију страних инвестиција БиХ (ФИПА), организовала је 22. јануара 2023. године инвестициони семинар о могућностима улагања у БиХ. Овом догађају, који се одржао у просторијама Доњег дома јапанског парламента у Токију, присуствовало је више од 70 представника јапанских компанија из различитих привредних области, саопштено је из Амбасаде БиХ.
У Токију одржан инвестициони семинар о могућностима улагања у БиХ (Уступљена фотографија) -
У Токију одржан инвестициони семинар о могућностима улагања у БиХ (Уступљена фотографија)

Амбасадор Синиша Берјан је присутним потенцијалним јапанским инвеститорима представио привредне потенцијале БиХ и пружио детаљне информације о пословном амбијенту, односно (I) компаративним предностима за инвеститоре (II) важећoj законскoј регулативи (III) процедурама за регистрацију предузећа (IV) пореској политици и подстицајима (V) атрактивним секторима за улагање (VI) као и о инвестиционим пројектима и локацијама у БиХ.

Инвестициони семинар је привукао велику пажњу потенцијалних јапанских инвеститора из области високо-технолошке индустрије и енергетске индустрије, индустрије грађевинарства и архитектуре, сектора информационо-комуникационих технологија, фармацеутско-козметичарске индустрије, пољопривредно-прехрамбене индустрије, сектора туризма и трговине, сектора маркетинга и продаје, модне индустрије и индустрије забаве, сектора здравствене заштите и животног осигурања, као и сектора пружања консултинг услуга.

Амбасада је овом приликом учесницима подијелила и пропратне материјале, односно брошуре и презентације на јапанском језику.

Обзиром на интересовање, планирана је посјета јапанске привредне делегације у првој половини текуће године. Ово би била већ друга посјета јапанских привредника у организацији Амбасаде БиХ у Јапану, обзиром да је једна делегација јапанских привредника већ посјетила БиХ крајем 2021. године, а реакције на ту посјету су биле изузетно позитивне.