latinica  ћирилица
24/01/2023 |  08:34 ⇒ 25/01/2023 | 13:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Сутра почиње Кустендорф

Шеснаести међународни филмски и музички фестивал Кустендорф почиње сутра на Мећавнику на Мокрој Гори, саопштено је из службе за односе са јавношћу организатора фестивала.
Кустендорф 2023 (Фото: kustendorf-filmandmusicfestival.org) -
Кустендорф 2023 (Фото: kustendorf-filmandmusicfestival.org)

У такмичарском дијелу програма фестивала Кустендорф, под слоганом "Умјетност изнад свега", биће представљено 14 филмова аутора из Србије и још десет земаља.

За 16. Кустендорф"била су пријављена 374 филма, а у такмичарском дијелу за златно, сребрно и бронзано јаје такмичиће се аутори из Мађарске, Србије, Русије, Узбекистана, Израела, Грчке, Чешке, Ирана, Словачке, Монголије и Швајцарске.

У такмичарском дијелу наћи ће се филмови "Више од живота" Александре Лазаровски, "Кротки" Јована Димоског и "Фитнес Џим" Огњена Исаиловића из Србије.

Међу изабраним филмовима су "Африкат" Ане Ђимеси из Мађарске, "Електробуги", Валерије Кузњецове из Русије, "Касета" Тимура Муродова из Узбекистана, "Мајчина земља" чији је аутор Хила Елена Ројзенман из Израела, те "На Ксерксовом трону" Еви Калојирополу из Грчке.

У борби за најбољи филм Кустендорфа су и "Обреди" Дамјана Вондрашека из Чешке, "Писмо свињи" Тала Кантора из Израела, "Повјетарац" Хамидрезе Госеми из Ирана, "Путници, пажња" Марека Моучка из Словачке, "Снијег у септембру" Дулма Пурев Очира из Монголије и "Талпони" Вање Виктор Кабир Тоњоле из Швајцарске.

Гости фестивала биће редитељи филмова у програмској цјелини "Савремене тенденције" Сузана Никјарели, Паоло Вирци, Грегорио Грацизо и Чије Хајакава, а награда фестивала "Дрво живота" биће додијељена Душану Ковачевићу.

У оквиру програмске цјелине "Ретроспектива великана" биће приказан филм "Балкански шпијун" Душана Ковачевића, као и филм Чарлија Чаплина "Парижанка" који ове године обиљежава 100 година од премијере.

Кустендорф, чији је оснивач прослављени српски режисер Емир Кустурица, традиционално ће у пет фестивалских дана угостити значајне ауторе, глумце и музичаре, те бројне младе филмске ауторе и студенте филмских школа из цијелог свијета, те друге угледне госте из свијета филма.

Аутори одабрани за такмичење учествоваће у радионицама са познатим режисерима и у другим програмима фестивала.

Кустендорф има некомерцијални карактер и одржава се сваке године у јануару.

Кустурица је изјавио да фестивал остаје посвећен идеји претварања животних утопија у реалност и да су мозгови младих и старих "свето јединство", те да ће добри филмови бити "као побједничке заставе које нам често хватају поглед
и убрзавају откуцаје срца".

Истакнути гости Кустендорфа до сада су били Паоло Сорентино, Мет Дилон, Лав Дијаз, Никита Михалков, Џони Деп, Жак Одјар, Џим Џармуш, Одри Тоту, Гаел Гарсија Бернал, Моника Белучи, Рубен Естлунд, Алексеј Балабанов, Андреј Кочаловски, Матео Гароне, Беренис Бехо и бројни други.

Кустендорф слави такозвани ауторски биоскоп, али и локалну културу и гастрономију и представља јединствен фестивал у свијету.

Фестивал је постао симбол умјетничке визије Кустурице - антиглобалне и антихоливудске - а улице Дрвенграда добиле су називе по његовим идолима, између осталих по Дијегу Марадони, Че Гевари, Бергману и Брусу Лију.

Мокра Гора је на сједници Свјетске туристичке организације при УН у Мадриду проглашена најбољим туристичким селом у свијету. Међавник или Дрвенград претворен је у село из бајке, са бајковитим пејзажом српских планина.