latinica  ћирилица
24/01/2023 |  15:11 ⇒ 22:32 | Аутор: РТРС

Додик: Подршка Србији; Вучић једини успио да питање КиМ врати у фокус (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у нашој емисији Актуелно да је предсједник Србије Александар Вучић успио да питање Космета из једне губитничке позиције врати на дневни ред и фокус интересовања.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик каже да је тешка позиција Вучића, али да добро ради.

- Вучић покушава да окупи све и да води јавни дијалог. Кључни проблем губитка Косова и данашњег статуса јесте тренутак, када су претходне власти Србије пристале да аранжман из окриља Уједињених нација пребаце у оквире Европске уније. Већ тада је обезбијеђена одлука да се мишљење међународног трибунала, а везано за статус Косова и проглашење независности, прогласи неважећим - истакао је Додик.

С друге стране, каже он развој ове ситуације, која се сада дешава, јесте перцепција тих народа, који како истиче, прихватају Косово иде затим да су они држава и да имају суверена права на свом простору.

- Зато данас Србе третирају на сјеверу Косова као побуњеничку групу, а не као релевантан политички фактор. Све скупа се усложњава чињеницом да је дошло до сукоба између Русије и Украјине, да су западњаци нервозни. Деценијама не успијевају неке ствари да ријеше, гурају испод тепиха. Сада су све одједном нешто хтјели да заврше, с пријетњама, како они то једино знају - каже Додик у емисији Актуелно.

Додаје и да су  појачане пријетње од стране Запада и види се ојачана позиција Њемачке.

- Њемачке која је антисрпска на том простору Балкана. Она је увијек била антисрпска, није била рационална, реална и увијек је била против Срба. Тако је и у овом случају везано за Косово - рекао је Додик.

Додик наводи да је у сваком случају данас видљиво да се не држи до договора, до споразума.

- Оно што мора да се има у виду јесте то да се сагледају посљедице које смо могли да чујемо за Косово и Метохију, а то је да ће се прекинути европски пут, да ће се зауставити инвестиције, увести визе поново. То су озбиљне посљедице - каже Додик.

Поновио је да би посљедице могле да промијене економски, социјални и геополитички положај за саме Србе.

- Због тога је важна једна ствар, коју морају да ураде Срби, а то је да буду јединствени и да се окупе око преговарања. Важно је да се каже, "ако одбијамо, одбићемо заједно, ако прихватимо, морамо прихватити заједно". А то је важно само зато да Србија и Срби поново не би били подијељени. Шта год да се уради, морамо да урадимо заједно - навео је Додик.

Истакао је да ако се одбија француско - њемачки план, онда то мора како каже да одбије власт и опозиција, али и друштво у цјелини.

Такође, ако га прихватамо онда то треба сви да урадимо.

- Србија не треба никад да призна Косово и никад не треба да попусти у било каквим настојањима. Можда ће Србија у неком историјском тренутку морати да изгуби, као што је у овом тренутку значајно изгубила суверенитет на овом простору, али само признање је дефинитивно и оно не мора да буде стављено на страну - казао је Додик.

Зато сада, објашњава Додик, западњаци неће да кажу признајте Косово, него кажу немојте га оспоравати.

- Мора да се научимо да сви ти амбасадори и изасланици имају своје каријере и они желе да успију, шта њима смета Космета, зашто Нијемцима смета Космет?!

Када се говри о Заједници српских општина, Додик напомиње да је добро што причају о Републици Српској, међутим Албанци често кажу да не желе Републику Српску на територији Космета.

- То је баш добро што тако говоре, то ће једног дана и бити Република Српска. Мислим то у суштинском значају. Ето зваће се Заједница српских општина, имаће извршне функције власти као што има Српска, специјалне односе са Србијом као што има Република Српска. То је њима проблем и сва прича је у томе - закључује Додик.

Цијели разговор са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком можете погледати и ОВДЈЕ.