latinica  ћирилица
24/01/2023 |  15:30 ⇒ 15:32 | Аутор: СРНА

Петковић: Изјава да је ЗСО "мртва" - показатељ милитантне политике према Србима

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је да изјава министра спољних послова самопроглашеног Косова Донике Гервале Шварц да је заједница српских општина "мртва" показује сву суштину милитантне политике Аљбина Куртија према Србима.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Упитавши како то да је за премијера самопроглашеног Косова Куртија мртав "Бриселски споразум", а није мртва фашистичка идеја "велике Албаније", Петковић је нагласио да је овакав приступ Приштине искључиво питање за ЕУ и САД, јер је јасно као дан да је Курти, који говори да је дијалог мртав, извор свих проблема на Косову, саопштено је из Канцеларије.

Према његовим ријечима, Гервала Шварц настоји да објасни да је ЗСО некакав каприц, а не насушна потреба једног угроженог народа, иако свакодневно насиље које Куртијев режим спроводи, управо потврђује да је стварање ефикасног политичког и институционалног заштитног механизма услов опстанка српског народа и заштите његових колективних права.

- Није ЗСО деветнаестовековни концепт, како тврди Гервала Шварц, али зато Куртијева политика подјармљивања Срба и наметања апсолутне албанске доминације на Косову и Метохији јесте нешто што припада најмрачнијим историјским епохама - поручио је Петковић", наводи се у саопштењу.

Он је нагласио да ЗСО са свим надлежностима које јој припадају према документима усаглашеним уз посредовање ЕУ, мора да буде формирана, и што прије усијане главе у Приштини прихвате ту чињеницу, прије ће моћи да се настави продуктиван дијалог.

- А, дијалог и компромис су једини начин да вишедеценијски и вишевијековни проблеми између Срба и Албанаца на Косову и Метохији буду ријешени - закључио је Петковић.

Министар спољних послова самопроглашеног Косова Доника Гервала Шварц изјавила је да је приједлог о ЗСО "мртав", јер је, према њеним ријечима, Уставни суд у Приштини утврдио да 23 члана споразума о ЗСО нису у складу са такозваним косовским уставом.